Получен е първият високотемпературен феромагнитен полупроводник

0
8
Изследователска група от университета в Токио, специализирана в полупроводниковата спинтроника преодоля значителна пречка за създаването на устройства от следващо поколение. Тя докладва за успешното получаване на феромагнитни полупроводници, легирани с желязо, които за първи път могат да работят при стайна температура.

„Съединението на полупроводниковите и магнитни свойства е желателно, тъй като се откриват нови възможности за използване на полупроводниковите устройства“ – казва ръководителят на изследването, Масааки Танака (Masaaki Tanaka).

До сега, феромагнитните полупроводници можеха да се използват само при температури под 200 К (-73 ° С). Правейки откритието, учените ще се противопоставят на общоприетата теория, която свързва един силен феромагнитен полупроводник, имащ широка забранена зона.

„Вместо това, ние сме избрали основни полупроводници с тясна област, като например индий арсенид или галий антимонид“ – казва Танака. Именно това ще им позволи промяна на параметрите на легиране и запазване на феромагнитните свойства на полупроводника при стайна температура.

Авторите, сред които има и представители на Токийския технологичен институт и Педагогическия университет Хо Ши Мин (Виетнам), са обсъдили тази седмица получените резултати в списанието Applied Physics Letters.

Сред потенциалните приложения на високо-температурните феромагнитни полупроводници, Танака назовава спиновите транзистори, които „могат да се използват като базови елементи в нисковолтовите и енергонезависими логически схеми“.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за