Понижават социалния рейтинг на китайците за честа смяна на работата

16
1180

Властите на провинция Джъдзян разшириха вектора на следене на 10 милиона трудоспособни граждани в рамките на китайската компютърна система за социален рейтинг. В рамките на новия вектор се следи, колко често даден човек сменя местоработата си и какви трудови навици има.

Жителите на провинция Джъдзян вече ще бъдат наказвани с понижаване на социалния рейтинг за твърде честата смяна на местоработата. Това съобщи представителят на местната администрация Хе Пинган чрез пост в един от форумите.

„Въвеждаме нова система за точкуване в сферата за подбор на персонала, както за компаниите, така и за гражданите на нашата провинция“ – заяви чиновникът.

Това решение е отговор на зачестилите жалби от страна на отделите за човешки ресурси, които по никакъв начин не могат да повлияят на оттока на служителите.

Не се уточнява колко точно пъти трябва даден човек да смени работата си, за да му намалят точките в социалния рейтинг. Администрацията твърди, че няма да се обръща внимание на обикновеното освобождаване на работа и на съкращенията. Рейтингът ще бъде намаляван само за хората, които „подозрително често сменят работата си“.

В новата база данни са включени над 10 милиона жители, като освен за заеманите работни места се съхранява информация и за кои точно болници и аптеки посещава всеки един от тези хора.

Социалният рейтинг е изключително важен в Китай. От него зависи правото за използване на по-бърз транспорт и намирането на по-добра работа. Според South China Morning Post, над 22 милиона китайци не са могли да използват бързи транспортни услуги, понеже имат нисък социален рейтинг. От тях над 17 милиона въобще не са имали правото да си вземат самолетен билет, а на 5,5 милиона не са разрешили да пътуват с бърз влак.

Засега всяка китайска провинция използва собствена система за социален рейтинг, включващ контрол и следене, както и добавянето и премахване на точки от него. Така например, в провинция Шандун на всеки жител се присвояват 1000 точки социален рейтинг. Доброволният труд, кръводаряването, справянето с възложената работа и други подобни, повишават точките на социалния рейтинг. От друга страна, нарушаването на Закона за движение по пътищата, нежеланието за правилно планиране броя на децата в семейството, нежеланието за учене и работа, неплащането на данъци, неплащането на начислените глоби, закъснение на вноските по кредитите и дори пушенето в забранените за това места, намаляват точките в китайския социален рейтинг. Към края на 2020 година се предвижда системите за социален рейтинг на всяка провинция да се обединят в една обща компютърна система, обхващаща целия Китай.

Според последни данни, 80% от китайците напълно или частично одобряват социалния рейтинг. Само че в анкетата са участвали само 2200 души, като по-мащабни изследвания на общественото мнение засега не са правени.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
9 Отговори на коментарите
11 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Technical
Technical

Биг Брадър от Оруел вече е факт за чайниците. Колкото и да е развит Китай, там няма човешки права в странната смесица от комунизъм и капитализъм.

Мирослав
Мирослав

„Социален рейтинг“???

А милионерите в Китай имат ли „Социален рейтинг“ или това е комунистическа държава?
Ако в България имаше такъв рейтинг, всички ватенки „капят“. Но въпреки това съм против, защото така човешкият труд се приравнява с този на роботите. Или с други думи казано, искат жълтурите да станат роботи. Аз и сега не мога да направя разлика между двама от тях.
Между другото най – голямо текучество на персонал има в САЩ, а най-малко в Япония.

Technical
Technical

Така е. Обикновените роботи получават социален рейтинг, но нека пробват да направят социален рейтинг на онези несменяеми отгоре.

Morgan
Morgan

Интересно, какво се е случило със сициалния рейтинг на 20-те процента, които не одобряват системата?

ясно е
ясно е

или рейтингът им е под нулата или вече са в трудово-изправителни лагери

оня
оня

Това извращение е невъзможно да се получи при бялата раса и доказателство за това са десетките въстания и революции през вековете. Жълтурската раса са с феодално-робски манталитет.

Technical
Technical

След време на учениците в Китай задължително ще слагат диадеми на главите да се концентрират и ще имат задължителен социален рейтинг. Колкото и да станат богати и да са добре облечени, китайците ще си останат нещастни монголоиди, японците и южнокорейците поне имат усещане за човешки права.

дфсдф
дфсдф

Абе Японците и те не са стока …, корейците от преки наблюдения са най добре но и те са едни роботчета. А това в Китай е направо ..

Кока Кола
Кока Кола

Какво значи роботчета, не седят да пият ракия до 1 през нощта, не стоят на следващия ден до обед с махмурлук, неадекватни пият кафе и пушат цигари, общата работа им е около 3-4 часа и БВП-то им е най-ниско в целия континент. По това ли ги опреличи на „роботи“? Ще ти кажа едно, въпрос на време е цялата тази сган, която живее в нископроизводителна България да бъде изметена, а територията да бъде окончателно изкупена от хора, които ти наричаш „роботи“, защото те знаят какво е труд, а тука комунизма създаде само нископроизводителни паразити.

shmaizera
shmaizera

Е как да е навъзможно…ти за днас не си ли чувал…а…

Петър
Петър

Това е бъдещето на човечеството – контрол чрез технологии. Ред, подчинение, добродетелност (макар и наложена). Дааа… Китай е само началото.

ноу хау
ноу хау

Няма нищо лошо,когато е за добро!

нддд
нддд

Бойко ще ни оправи.

NACHO
NACHO

Смеите се вие ,но това е бъдещето което ни очаква ! Китай е само пробна площадка.

boot
boot

Пробните площадки си останаха само такива. Пробна площадка бе Третият райх, пробна площадка бе СССР, със съответните последствия.

Кока Кола
Кока Кола

ЕС ще бъде изкупен от Китай, Русия ще се срине. ЕС има шизофренната идея да прилага теоориите на квазисоциализма и неминуемо Китай ще има роля. Единствено свободни останаха някои щати в САЩ, където хората имат оръжие и вярват в Твореца, семейството, капитализма, не в скапаната държава. Те се кланят на Създателя, не на скапаното правителство, те искат сами да си изкарват хляба, не социалистическа държава да преразпределя залъка им. Америка е основана върху свободата, но тромавия социализъм взема превес. Трябва отпор, трябва и тук, трябва ни общество, което иска да се самоупралвява, а не да дава власт на бюрократи. Държавата… Виж още »