Популярната общност за споделяне на снимки 500px, която се превръща в бизнес за лицензиране на изображения, се отдръпна от формата, който позволява на хората свободно да споделят снимките си с други потребители.
В раздела с често задавани въпроси на уебсайта, актуализиран тази седмица, компанията заяви, че забранява възможността хората да качват или изтеглят снимки, споделяни под лицензи за Creative Commons. Тази рамка позволява на хората да споделят изображения без много от обичайните ограничения на авторското право, поради което лицензите на Creative Commons са толкова полезни за сайтове като Wikipedia, които разчитат на безплатни приноси.

Някои от потребителите са съкрушени за промяната в Creative Commons съдържанието.

„Това са над 1 милион снимки, лицензирани от Creative Commons. Просто изчезнали“, написа Джейсън Скот, който работи в Internet Archive, хранилище, което каталогизира Creative Commons изображения в обществения домейн. „Няма никакво предупреждение“, добави той в четвъртък, казвайки, че няма достатъчно време архивът да направи копия.

Този ход идва на фона на големи промени за 500px , сайт с милиони често висококачествени и привлекателни снимки. През последните години 500px добавиха лиценз, който позволява на фотографите да продават свои собствени снимки. През февруари Visual China Group, която управлява фотографската компания Corbis, придоби 500px. На 1 юни компанията обяви, че ще закрие собствения си лицензионен бизнес на 30 юни в полза на партньорство с лицензионния фото гигант Getty Images. И миналата седмица тя повиши своя вицепрезидент по стратегията Анета Филисяк до главен изпълнителен директор.

„500px винаги е бил и ще продължи да бъде насочена към насърчаване, уважаване и възнаграждаване на невероятната фотография“, казва Анета в изявление. „Непрекъснато работим за създаването на най-доброто изживяване за нашите членове на общността“.

500px обаче не отговори на искане за коментар относно последните промени.

В коментара за поддръжка сайтът обещава: „Ще защитим активите на нашите сътрудници като премахнем Creative Commons изображенията от платформата“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари