3.8 C
София

Популярността на Windows XP спадна под 50%

Най-четени

Според данни, изнесени от TechSpot, към края на месец юли операционната система Windows XP вече се използва от по-малко от половината интернет потребители. Делът на десетгодишната операционна система спада прогресивно за сметка на набиращия сила Windows 7.

Различните версии на операционните системи, поддържани от редмъндския гигант Microsoft доминират на пазара и са в основата на 87.66% от компютрите. Въпреки прогресивната загуба на пазарен дял Windows XP все още е лидер с обхват от 49.94%. На второ място е актуалният Windows 7, който задвижва 27.87% от компютрите. Престижното трето място отново е за майкрософтска операционна система. Там седи Windows Vista с дял от 9.24%. Mac OS е на четвърто място с 5.59%, а Linux е пети с едва 0.98% пазарен дял.

Операционните системи от линията Windows са загубили 0.63% от позициите си на пазара. Mac OS регистрира малък растеж, който е в рамките на 0.22%. Linux също върви нагоре и увеличава потребителите си с 0.03%. Редмъндският Windows 7 е пораснал най-много и е повишил популярността си с 0.74%. Vista очаквано е загубила част от потребителите си. Спадът при нея е с 0.28%. XP губи цели 1.19%. Очаква се до една година Windows 7 да задмине XP по популярност.

Microsoft продължава да поддържа активно Windows XP, въпреки че го прави с огромно нежелание. Редмъндската компания отдавна иска да остави XP в историята, но голямата популярност на операционната система прави това действие невъзможно на този етап.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини