14 C
София

Популярно дело срещу 5G мрежите във Великобритания беше обявено за безпочвено

Най-четени

Британски съд отхвърли колективен съдебен иск, който е финансиран от голям брой граждани от Великобритания и света, в който те искат спиране на изграждането на 5G мрежите на територията на Кралството.

Зад съдебното дело стои цяла асоциация, която е успяла да събере и сериозно финансиране – в размер на над 160 000 паунда. Асоциацията заявява, че ще продължи битката си, за да получи исканото от нея съдебно решение, независимо от настоящия ѝ неуспех. Зад делото стоят различни адвокати и правни специалисти, сред които и адвокатът по правата на човека Майкъл Мансфийлд, който е участвал и в други дела, финансирани от много хора, досега без това да доведе до успешни резултати за клиентите. Случаят повдига въпроси относно естеството на съдебните действия, финансирани от много хора, както и дебатите относно 5G, която мрежа според учените не представлява по-голям риск за здравето на хората от другите безжични технологии.

Оплаквания срещу „радиацията“

Асоциацията, наречена Action Against 5G, е завела делото с помощта на платформата Crowjustice за събиране на пари. Групата казва, че „се поддържа от много хора в цяла Великобритания от всички сфери на живота, включително лекари и учени.“

Той твърди, че правителството на Великобритания не е успяло да защити гражданите на Кралството от рисковете за здравето, които носят 5G технологиите, което според него ще се превърне в още един сериозен риск за здравето на населението, нареждайки се до Wi-Fi мрежите, съществуващите мобилни мрежи и всички други интелигентни мрежи и устройства, които комуникират с безжична връзка. Съдебният иск, фактически е заведен от трима жалбоподатели. Двама от тях се борят за спиране на разпространението на петото поколение мобилни мрежи, а третата, Розалин Рок, твърди, че вече е пострадала от 5G-то.

Тя казва, че през месеците април и май 2020 г. е започнала да се чувства зле и е страдала от образуването на мехури по кожата ѝ, като отдава това на 5G мрежите, които според нея стоят и зад много други здравословни проблеми, които хората около нея изпитват. Когато Рок се свързва с областния съвет на Hounslow, за да получи информация за 5G клетките в региона, в който живее, и нивата на нейонизиращо радио излъчване от уличните лампи и осветителни системи, тя получава информация, че около последните няма никакво 5G оборудване, а в близост до дома ѝ не са монтирани 5G клетки. Лорна Хакет, чиято адвокатска кантора „Хакет и Дабс“ е работила с Майкъл Мансфийлд по този и други случаи, финансирани от много хора, също твърди, че се е разболяла от излагане на 5G. По време на съдебното изслушване пред съдията беше казано, че жалбоподателите не са съгласни с големия брой международни мнения относно безопасността на 5G мрежите. В правния документ, очертаващ случая, се описва, че Хакет съобщава, че е изпитвала сериозна остра болка в главата, когато се намира близо до улицата на дома си, където има монтирана 5G клетка, която болка незабавно изчезва, щом се отдалечи достатъчно от базовата станция. Свидетелите, които са били с нея, за да направят необходимите констатации, които да се приложат към съдебния иск, казват, че Хакет е била „неспособна да мисли ясно и да се ориентира, изглеждайки като упоена или опиянена, когато е в близост до 5G базовата станция в близост до дома си.“, като не е била „способна и да шофира“, продължават описанията на свидетелите, приложени към съдебната документация.

Но съдия от Върховния съд на Великобритания отказа да уважи съдебния иск. В решението си г-жа Джъстис Фостър казва: „Истински проблем е, че ищците не са съгласни с голяма част от международното мнение по отношение на безопасността на 5G мрежите, като в същото време съдебният им иск е финансиран от толкова много хора в различни части на света, и среща различна подкрепа и одобрение.“ Тя каза, че техническите съвети, които правителството на Великобритания е получило, преди да вземе решение за внедряването на технологията, не отговаря на опасенията на ищците.

В актуализация на своите дарители на сайта Crowdjustice, групата съобщава за това неуспех, но продължава: „Без забавяне невероятният QC на Майкъл Мансфийлд и адвокатите Филип Рул и Лорна Хакет бързо подадоха известие за подновяване, за да поискат разрешение за изслушване.“

Сред специализираните лица в сферата на безжичните комуникации и технологии, на които групата ищци се позовава, са д -р Андрю Тресидър, общопрактикуващ лекар, специализиран в лечението с цветя и емоционалното изцеление, и проф. Том Бътлър, бизнес академик от Университетския колеж в Корк.

И двамата са били призовани да дадат показания пред комитета на Градския съвет на Гластънбъри, който разследва петото поколение мобилни мрежи, като твърденията им се описани от някои от членовете на комитета, като отвлечени от реалността конспиративни теории. Защитата на правителството в случая се позовава на съвет от Световната здравна организация и Министерството по обществено здраве в Англия, като според и двата органа, 5G мрежите са напълно безопасни.

В своето съдебно решение г-жа Джъстис Фостър пише: „Ответниците изложиха своето рационално и научно обосновано становище, че няма коренна разлика във физичните характеристики на радиосигналите, произвеждани от 5G мрежите, в сравнение с тези, произвеждани от 4G или 3G.

Съдията също се съгласи с аргумента на правителството, че делото е заведено твърде късно спрямо обстоятелствата, на които се позовава. Кореспонденцията по случая започва през 2020 г., докато четирите основни мобилни оператора във Великобритания са започнали да изграждат своето пето поколение мобилни мрежи през 2019 г., а правителството е на страната е публикувало своята стратегия за изграждане на 5G през 2017 г. – те ищците доста са закъснели, тъй като са знаели какви точно мрежи ще се изграждат цели три години, преди да заведат иска си, като мрежите вече са започнали да стават факт една година, преди исковете да бъдат подадени.

Това не е първият подобен случай, в който са замесени Майкъл Мансфийлд и адвокатската кантора Хакет и Дабс. Услугите им често са използвани и от други организации и групи, които се оплакват от въздействието на 5G мрежите, организирането на противоепидемичните мерки и разпоредбите за ограничаване на разпространението на коронавируса и други подобни щекотливи и горещи теми в наши дни.  Това за пореден път потвърждава популярната констатация, че на практика зад почти всички силно разпространяващи се и мобилизиращи обществени реакции конспиративни теории, всъщност стоят основно едни и същи фигури, които посвещават работата и времето си именно по въпроси, чрез които добиват голяма популярност. Така например в момента се смята, че зад почти цялата популярна дезинформация и конспирации относно коронавируса и ваксините срещу него, стоят точно 12 души, които имат достатъчно влияние в различни региони по света и сред различни възрастови групи, така че техните публикации и мнения успяват да набират достатъчно популярност и да се разпространяват силно заразително в общественото пространство, често приковавайки вниманието с гръмки, заплашителни и емоционално разбутващи послания, заглавия и директни обръщения.

Междувременно асоциацията, за която става дума в настоящото съдебно дело, има нова цел от 250 000 британски лири, които иска да събере до средата на месец август, за да продължи своите съдебни искове и публична дейност.

Експертите по обществено здраве, мрежови комуникации и други свързани сфери са категорични, че 5G мрежите нямат значително по-различни характеристики и ефекти върху нашите тела, спрямо която и да било популярна безжична технология за комуникация. Излъчванията от тях са нейонизиращи – т.е. нямат радиоактивни характеристики и не могат да причинят измяна на човешката ДНК, а към момента не съществува нито едно проучване, което да потвърждава, че мобилните мрежи еднозначно могат да бъдат причина за някакви заболявания, увреждания или смърт сред хората, животните или другите организми.

Абонирай се
Извести ме за
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини