Ниският социален рейтинг стана причина за отмяната на 4,25 милиона пътувания със скоростен влак и 11,14 милиона полета със самолет.

Тестовете на електронната система за социален рейтинг на Китай започнаха през 2010 година. Към 2014 година новата система стана масова. Спазващите закона и благонадеждни китайци с висок показател на рейтинга, получават редица привилегии. Например да получат хубава работа, приоритет при обслужването в държавните учреждения, получаване на изгодни кредити и други. В същото време, нарушенията на Закона за движение по пътищата, критикуването на властта в социалните мрежи, тролинга и написаните от съседите доноси оказват негативно влияние върху този китайски социален рейтинг. Има и много други фактори, които намаляват точките на електронния рейтинг – пушене на забранени за пушене места, неискрено извинение и дори отказ за закупуване на местни стоки. Това директно се отразява върху базовите граждански права, като например бърз и удобен транспорт, получаване на кредити и други.

Защитниците на човешки права счетоха идеята за социалния рейтинг за въплъщение на една страшна антиутопия. Но китайското правителство се гордее с нея и отчита положителните резултати в медиите. Към 2020 година социалният рейтинг трябва да обхване 1,4 милиарда китайски жители.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари