Ниският социален рейтинг стана причина за отмяната на 4,25 милиона пътувания със скоростен влак и 11,14 милиона полета със самолет.

Тестовете на електронната система за социален рейтинг на Китай започнаха през 2010 година. Към 2014 година новата система стана масова. Спазващите закона и благонадеждни китайци с висок показател на рейтинга, получават редица привилегии. Например да получат хубава работа, приоритет при обслужването в държавните учреждения, получаване на изгодни кредити и други. В същото време, нарушенията на Закона за движение по пътищата, критикуването на властта в социалните мрежи, тролинга и написаните от съседите доноси оказват негативно влияние върху този китайски социален рейтинг. Има и много други фактори, които намаляват точките на електронния рейтинг – пушене на забранени за пушене места, неискрено извинение и дори отказ за закупуване на местни стоки. Това директно се отразява върху базовите граждански права, като например бърз и удобен транспорт, получаване на кредити и други.

Защитниците на човешки права счетоха идеята за социалния рейтинг за въплъщение на една страшна антиутопия. Но китайското правителство се гордее с нея и отчита положителните резултати в медиите. Към 2020 година социалният рейтинг трябва да обхване 1,4 милиарда китайски жители.

19
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
13 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
11 Автори на коментарите
Въй!ПенчоЛибералдо ЛибераСТа :)Страхотна идея! Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Както се очертава поради спецификата на населението, управлението и икономиката, Китай ще е мястото където ще видим 1984 на живо. Една антиутопия, която целия свят трябва да наблюдава под микроскоп и да не допусне да се случи извън Азия. Казвам Азия защото там 90% от популацията си харесва диктатурата и едноличното управление и не са еволюирали достатъчно за да възприемат демокрацията и свободата. Босфора, Гибралтар и Суец трябва да бъдат разширени и минирани, както и Урал. Свръхпопулацията която иска да се изсипе в просперираща Европа ще става все по-голяма и все по-бедна с всяка изминала година.

заро
заро

Китай е една от най старите цивилизации, с уникален социален строй. Ще видиш 84-та на кукуво лято, ти просто не разбираш тези хора. Това е най добре уредената държава в света, в момента, проблемът на соросоидите е, че не могат да пробият там. Единствената пропаганда, която се допуска е от законната, местна власт и ционизма пикае газ. А идеята за този социален рейтинг е гениална, както доста други неща в Китай, които сороските нпо-та клеймят, но крайните резултати са впечатляващи. Трудовите лагери, примерно. С такъв, социален рейтинг тук, манго директно попада на дъното, както и всички утрепки, които иначе са… Виж още »

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Европейската антиутопия се изразява във феминацизма, мултикултурализма и либерализма, които ще си отидат така бързо както и дойдоха с падането на левите фашисти, управляващи днес Западна Европа. Те са един миг в историческа перспектива и Европа е виждала много по-големи кризи и се е справяла с тях. Но в Европа все още можеш да кажеш каквото мислиш, да четеш различни медии, да пътуваш, да учиш, да работиш. Китайците наистина са древен народ, но това не променя факта че за нито един миг от съществуването си като национална държава не са живели в нещо различно от диктатура, включително и днес. Еднопартийна… Виж още »

змей
змей

китайци бягат в БГ – факт , и не се връщат в прекрасен китай :))) , гледам децата им учат български , ходят в български училища :))) … социален рейтинг казваш , дето зависи от доносите на съседите и неискрено извинение и критикуване на властта :))) … стига бе , не мислиш сериозно :)))

Azhen
Azhen

Да най-големите боклуци и некадърници бягат защото ги знаят каква стока са там , но тук ги почитат като ВИП-ове

Либерал
Либерал

Китай е една от най-младите цивилизации. Нацията, която създаде Мао след гражданската война е на 69 г. и включва над 50 етнически групи. Преди това нито китайска държава, нито китайска нация, нито китайска етническа група, нито единен китайски език съществуват. Съществуват враждуващи помежду си етнически и културни групи без обща територия, без обща културна идентичност, без общо самосъзнание и без общ език. Това, което ние разговорно наричаме Китай като район е търговско пространство, което белия човек е определил за Китай, но то не се отъждествява с никакъв монолитен народ, държава или език. Китай няма 5000 години история, това са приказките… Виж още »

Анонимен
Анонимен

Оруел:
В повечето случаи нямаше съд, нямаше съобщение за арест.
Хората просто изчезваха, винаги през нощта.
Името се заличаваше от всички списъци, изтриваше се всеки спомен,
че нещо някога е направено, отричаше се цялото съществуване и после се забравяше.

Така унищожаваха, заличаваха,
а след това обикновено се казваше: „изпарили са го“.

Анонимен
Анонимен

Оруел точно описва какво ще прави със свръх-производството в китай :

Основната цел на войната е унищожаването на продуктите на човешкия труд.
Войната е начин да се разрушават или да се изпращат в стратосферата,
или
да се потапят в дълбините на океана материални средства, които иначе биха били използвани за прекалено повишаване на благосъстоянието на масите и оттук в последна сметка — за прекаленото им образование.

Кольо
Кольо

Браво на китайците! Там, прокраварските тролове, ги налягат яко в земята.

RIOTT
RIOTT

Айде, кажете колко копейки взимате на пост, че ми стана любопитно.

Либерал
Либерал

Най-големият търговски партньор на Китай е САЩ, Китай е и най-големия вносител в САЩ, както и най-големия инвеститор във валутата им, държат по-голямата част от резерва си в американски долари. За разлика от теб, китайците не си вярват в пропагандата.

Ще си останеш на нивото на което си, защото си необразован и си подхранващ егото с пропаганда. Нормалните хора не наемат и работят с хейтъри. Ти си обречен на изолация от интелигентната част от образованото и свободно общество.

до ЛибераСТа :)
до ЛибераСТа :)

Какъв „търговски партньор“ бе?!? Те китайците и японците изкупиха Краварника барабар с краварите в него 🙂 Вземи за пример прословутите IBM. Първо японците от Hitachi им купиха подразделението за твърди дискове. После китайците от Lenovo купиха отдела им за сървъри, персонални компютри и лаптопи. И какво му остана на бившия „син гигант“? Големи машини, които никой не купува, защото клъстърите от работни станции имат значително по-ниска цена при същата производителност. Да дава под наем дисково място под формата на „облачни технологии“. И, разбира се – да лапа парички от патентите, които регистрира, докато там работеха истински учени. Ако Китай спре… Виж още »

Либерал
Либерал

Те са взаимосвързани, по принцип не говоря с хора с ментални и емоционални психически отклонения. Или си подрастващ или нямаш нужния образователен ценз.

Въй!
Въй!

На либераСТа му свършиха опорните точки, когато трябва да отговори на конкретен въпрос и да се аргументира с факти! За компенсация е изсрал по-нагоре едно голя-я-ямо copy/paste лайно с откровени глупости и лъжи относно китайската действителност. Лошо, Седларов, лошо… Довечера на ул.“Козяк“ някой май няма да си получи хонорара за тролене под форма на „соли за вана“ и утре ще е в абстиненция… 😉

Валентин Василев
Валентин Василев

И това според вас е редно и справедливо?

Страхотна идея!
Страхотна идея!

Разбира се, че е редно и справедливо. Свободата на всеки човек свършва там, където действията му започват да нарушават свободата на другите. Когато всеки прави каквото си иска и не е принуден да понесе последиците от постъпките си, това не е свобода, а хаос, анархия и СЛОБОДИЯ! В момента в училищата ситуацията е точно такава. Малоумните тийнове знаят, че училищата са с делегиран бюджет, т.е. получават пари според броя на учениците си, затова ръцете на учителите са вързани и не могат да им направят нищо. Родителски контрол също липсва, защото повечето родители са същите идиоти, израснали и възпитани след 10… Виж още »

Либерал
Либерал

Моля, отидете да живеете там, щом го смятате за нормално и страхотно.

Пенчо
Пенчо

@Либерал няма да отиде естествено защото от тук му е лесно да пише трол коментари но там като отиде и напише 1 такъв коментар ще влезе в затвора и ще го чукат отзад на тъмно докато се опикае и осере

Анонимен
Анонимен

ред и дисциплина – –
страх в училище(робота учител следи погледите)
страх на работа(камерите те следят)
страх в дома(компота и тостера те следят)
страх от съседите(всеки момонт могат да си измислят донос)
страх в колата(камерата в теслата ти предава на db настроенито ти)

обобщение :
Щастлив/а в нещастито си
ама
има ред(няма престъпления)