Пореден американски законопроект ограничава следенето в интернет

0
8
Сенатор Патрик Лийхи внесе в Сената на САЩ законопроект, забраняващ на американското правителство масовото събиране на данни за интернет-потребителите.

Законопроектът получи подкрепата на Белия дом, на юристи, развиващи дейност в сферата на неприкосновеността на личния живот, както и на големи технологични компании. Според запознати, той има много по-големи шансове да се превърне в закон от аналогичния проектодокумент, предложен през юни тази година в Долната камара на Конгреса на САЩ.

Разкритията на Едуард Сноудън от миналата година, които хвърлиха светлина върху дейността на Агенцията за националната сигурност на САЩ, принудиха президента Барак Обама през януари тази година да се призове Конгреса да ограничи масовото събиране и съхраняване на данни за телефонните разговори на милиони американци.

Американските компании също се оплакват от негативно въздействие на разкритията върху техния бизнес. След тях чуждестранните партньори на американските фирми започнаха да се отнасят към тях с по-голямо подозрение, а в редица случаи прекратиха и изцяло сътрудничеството с американските си колеги, опасявайки се от евентуално подслушване и събиране на данни.

Лийхи заяви, че приемането на този законопроект ще ознаменува най-значимата реформа на правителствените органи за надзор от момента на излизането на Patriot Act през 2001 г. насам.

Законопроектът с името USA Freedom Act забранява на правителството събирането на всякакви данни от определени доставчици или в дадена сфера. Освен това, правителството и компаниите, участващи в процеса на събиране на данни, ще трябва да докладват за действията си публично. В допълнение, те ще бъдат задължени да докладват за точния брой на хората, чиито лични данни са събрани. Съдът за надзор върху дейността на чужди разузнавателни служби (Foreign Intelligence Surveillance Court, FISC), разглеждащ дела за събиране на разузнавателни данни на територията на САЩ, ще бъде задължен да назначава адвокати при разглеждане на дела, свързани с нарушения на човешките права и свободи, както и за нарушения на неприкосновеността на личния живот.

По думите на Харли Гайгер, старши съветник на неформалната група „Център за демокрация и технологии“ (Center for Democracy and Technology), законопроектът на сенатор Лийхи в много отношения е по-добър от варианта, предложен в Долната камара през месец юни тази година.

Законопроектът получи широка подкрепа от страна на правозащитни групи и технологични организации. Отрасловият съвет по информационни технологии (Information Technology Industry Council), в чийто състав влизат компании като Google, Facebook, IBM и Microsoft, счита, че законопроектът на Лийхи ще спаси работни места, зависещи от откритостта на интернет, като „сложи край на масовото събиране на данни“.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за