Британският „Гардиън“ предава за разкрита от една от най-големите счетоводни компании в света пробив в системите им. Става дума за американската компания Deloitte.

Компанията представя одит, консултантски услуги и съвети за киберсигурност на някои от най-големите банки, мултинационални компании, медии, държавни и правителствени организации по света. Компанията заявява, че хакерската атака е засегнала ограничен брой клиенти и партньори, за което те вече са уведомени. Още през март, компанията открива, че глобалният имейл сървър на Deloitte е бил компрометиран, след като неизвестна страна получава достъп до администраторски акаунт на служител на компанията, който не е бил допълнително защитен. Не е известно защо компанията разкрива подробности за инцидента сега, но според разследването, атаката може да е била осъществена още в края на миналата година. Атакуващата страна е получила достъп до строго конфиденциални данни: не само имейл кореспонденцията от и към компанията, но и подробна информация за въпросните страни, потребителски имена и пароли, IP адреси и други данни.

Компанията уверява, че разследването на инцидента продължава заедно с помощта на външна фирма и правителствени служби, макар и да не назовава кои са те.

Макар и да няма доказана връзка, атаката към Deloitte е поредната от масивни хакерски удари към големи компании, за които стана ясно в последните седмици. Подобно и на Deloitte, Equifax също крие няколко месеца за пробива към системите си преди да излезе в публичното пространство с информация за това. Кредитната агенция е била атакувана преди месеци, при което данните на повече от 140 000 000 американци и над 400 000 британци (както и на канадски граждани) са станали достояние на неизвестна страна, която използва уязвимост в софтуер, използван от сайта на компанията, за да влезе в мрежата ѝ. Фактът, че месеци наред крият за инцидента, подозренията за търговия с вътрешна информация и провала в опазването на чувствителните данни, станаха повод към компанията да завалят дела, а регулаторните органи в САЩ да започнат разследване.

Заедно с тези два инцидента, наскоро стана ясно, че Piriform, компания, която е собственост на антивирусния доставчик Avast, са предлагали на своята страница компрометирана версия на популярния софтуер за оптимизация на Windows инсталации CCleaner. След разследване на Cisco Talos Security стана ясно, че това не е обикновена хакерска атака, а сложна кампания, целяща осигуряването на достъп до тайни на големи компании от ранга на Cisco, Intel, Google и други.

Възможно ли е да видим разкритието на още пробиви в системите към големи компании и имат ли връзка помежду си споменатите три атаки помежду си, предстои да видим в следващите седмици и месеци.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари