Поредна голяма компания стана обект на хакерска атака с рансъмуер. Става дума за базираната в Люксембург Eurofins Scientific – компания, специализирала се в тестването и изследването на продукти от фармацевтичната и хранителната индустрии и опазването на околната среда. Eurofins Scientific е работодател на 45 000 човека и има 800 лаборатории в 47 държави.

Компанията сподели в официално съобщение от началото на тази седмица, че са регистрирали рансъмуер атаката през уикенда, която е криптирала данните на няколко системи. С цел спиране на разпространението на криптовируса и в други части от мрежата на компанията, Eurofins Scientific са извели много компютри и сървъри офлайн. Компанията не дава много подробности около случая и вида на заплахата, освен, че става дума за рансъмуер от нов тип. Вследствие на атаката някои от IT операциите на Eurofins Scientific са били нарушени.

„IT екипите ни работят усърдно, за да разрешат ситуацията и да възобновят високото ниво на услуга, която се очаква да предоставят всички компании от групата на Eurofins. Това включва инсталирането на допълнителни защити срещу този нов тип заплаха, с която бяхме атакувани през уикенда, и възстановяването на засегнатите системи от бекъп след извършването на нормалните проверки за сигурност. Понеже това може да отнеме време, компанията се извинява на клиентите на тези лаборатории и обекти, които може да са засегнати, заради потенциалното нарушаване на работните процеси и забавяния на някои от нашите услуги“, споделят в съобщение Eurofins.

Атаката към Eurofins Scientific е поредния успешен пробив към мрежите на голяма компания в последните седмици и месеци. От рансъмуер атаки към мрежите си пострадаха COSCO, Norsk Hydro и Aebi Schmidt.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари