fbpx
-3.1 C
София

Поредна китайска кибератака към западна организация

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Кибершпионските операции продължават и тази седмица с пълна сила.

В началото на този месец, американската компания за доставяне на услуги в областта на информационната и интернет сигурност Crowdstrike сподели откритието си за мащабна кибершпионска операция от страна на спонсорирани от китайската държава хакери, които са атакували системите на американски мозъчни тръстове, които създават стратегии и изследвания, засягащи националната сигурност на САЩ.

Само преди дни, дойде новината за нова атака от Поднебесната империя, насочена към западна държавна институция.

Канадската CTV News предава, че китайски хакери са провели атака към компютърните системи на Националния център по изследвания на Канада (National Research Council, NRC), цитирайки отговорникът по информацията към канадското правителство. За разлика от доклада на Crowdstrike обаче, доказателства за това, че Китай е виновен за атаката не се дават поне засега.

„Наскоро правителствените служби, посредством Центъра за осигуряване на безопасността на комуникациите (фр.: Centre de la sécurité des télécommunications Canada), засече и потвърди пробив в IT инфраструктурата на Националния съвет по изследвания на Канада, който идва от добре подготвена китайска група“, заявява Корин Шарет, отговорник по информацията към правителството на Канада. Според думите на представителите на местната власт става ясно обаче, че техните предположения са, че атаката е имала за цел не само изследователския център, тъй като изследователския център е бил свързан от канадското правителство в мрежа с други 43 компютърни системи на канадски правителствени организации. Веднага след засичането на пробива в мрежата на изследователсия център, той е бил изолиран от мрежовата инфраструктура като предпазна мярка.

Шарет споделя също така че няма, каквито и да е доказателства за кражба на данни от широката мрежа на канадското правителство.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини