Поредна криптоборса беше хакната

6
1185

BitGrail, италианска криптоборса, която до скоро е била една от основните платформи за търгуване с Nano, обяви в края на миналата седмица за успешно проведена атака към мрежата ѝ, при което е била открадната криптовалута на стойност от близо $195 милиона, предава Fortune. Вече обаче се появиха съмнения, че не става дума за хакерска атака.

Според основателя на BitGrail, Франческо Фирано, общо 17 милиона Nano токена са били изчезнали, но твърдението не се подкрепя от мнозина, особено от създателите на Nano. Причината за това е, че в началото на предния месец, борсата е прекратила операциите с криптовалутата. Това е било последвано от анонс на въвеждането на изискването за допълнително верифициране на самоличността, както и прекъсване на операциите, осъществявани с не-европейски страни. Още по това време, някои са изявили предположение, че става дума за подготвяна измама и затваряне на платформата. Скоро след това, стойността на Nano пада с 20%. След откритата „атака“ Фирано изискал от създателите на Nano да окажат помощ за обезщетяване на засегнатите страни и да нанесат промени в записите в своя регистър.

Екипът зад Nano заявиха, че започват собствено разследване и ще предоставят цялата информация по случая на разследващите органи.

„BitGrail е независим бизнес и Nano не са отговорни за начина, по който Фирано и BitGrail ръководят бизнеса си. Нито има прозрачност около организацията зад BitGrail, нито имаме контрол над начина им на работа. В момента имаме всички причини да смятаме, че Фирано подвежда екипа ни и общността по отношение на финансовото положение на борсата от значителен период от време“, обясняват в публикация в Medium от екипа зад Nano.

Хакерска атака или измама, инцидентът с BitGrail не е изолиран случай, като Fortune припомня най-големите атаки над криптоборси: тази над Mt.Gox от 2014 и тази над японската борса Coincheck отпреди няколко седмици, при която над половин милиард долара в NEM бяха заличени. Изданието припомня, че платформите за търговия с криптовалута не попадат под регулациите на законните финансови организации и потребителите им са лишени от стандартни защити и сигурност при подобни инциденти. Именно поради тази причина, експерти съветват криптоентусиастите да не оставят токени във владение на борсите, а да използват локални портфейли.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари