Поредни обвинения към Uber за нечестни практики

0
52

Преди месец, бивш служител на Uber излезе със скандални разкрития за подмолни действия на компанията, нечестна игра спрямо конкуренцията и кражба на търговски тайни. 37-страничното писмо на Рик Джейкъбс, името на въпросния служител се пазеше в тайна до миалата седмица, но сега то стана публично достояние, като част от делото на Waymo срещу Uber. Въпросното писмо добавя допълнително напрежение към една година на скандали за Uber, свързани с висшето ръководство на компанията, обвинения в сексуално посегателство, неяснота с избора на шофьори и опити за избягване на надзора на държавата, напомня The Verge.

Според писмото на Джейкъбс, тайно звено в Uber често се е замесвало в кражби и измами и е наемало трети страни за кражба на информация от конкуренцията. Нещо повече, бившият шеф на компанията, Травис Каланик е знаел за всичко това. Споменава се името и на Николас Джикинто, друг служител на компанията, заедно с въпросното тайно звено е провеждал „виртуални операции, представяйки се за протестиращи, шофьори и оператори на таксита“. Тайното звено използвало сложни методи за скриване на дейностите си и следили политици, регулатори, представители на силовите звена, както и представители на синдикатите.

Друго звено, Marketplace Analytics, било отговорно за подслушване и хакване на системи, както и да се представят за шофьори на конкурентни платформи и да злепоставят въпросните компании.

След внасяне на писмото в съда, представител на Uber заяви в официално становище на компанията, че макар и да не може да потвърди всички обвинения в писмото, компанията възнамерява оттук-нататък да следва заявеното по-рано от новия шеф на компанията Дара Косровсхахи да разчита единствено на своя потенциал, технология и идеи, за да се развива.

Самият Джейкъбс не потвърждава валидността на обвиненията в нечестни практики към Waymo, което може да доведе до оправдаване на Uber в случая. По-рано тази седмица стана ясно, че американски съд е започнал официално разследване на обвиненията на Waymo за кражба на технология от Uber, като самият Джейкъб вече е бил разпитан.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за