Поредно изследване потвърждава вредата от е-цигарите

9
535


Няма дим без огън, твърди проверена максима. И това изглежда важи в пълна степен, ако се вслушаме в резултатите на изследване за последствията от пушенето на електронни цигари.

Електронните цигари се появиха преди няколко години у нас и бяха приети в началото с лек страх от пушачите, но с времето все повече и повече хора започнаха да ги ползват. Няма я „гадната” миризма (определение от хора, които не пушат, за нас – които пушим – отдавна не е такава), задушливият дим, който кара непушачите да странят от вас. Дрехите вече не миришат така сякаш са току-що извадени от близкия контейнер. Няма я сутрешната кашлица, а в ръцете държите модно изглеждащо устройство. Можете да използвате и от онези модове, които приличат на извънземни джаджи, да си приготвяте собствени смеси, и въобще пушенето трябваше да се промени, а търговците на е-цигари се кълнат във всичко свято, че вредата от тях е нулева. Не знам кой се връзва на това, че поемайки гореща химическа смес в организма си, няма проблем, но лично аз не се връзвам и предпочитам да се тровя по по-традиционен начин, ако ще и да не е модно (това с миризмата все пак си остава кофти).

Наскоро излязло изследване на „Школата за обществено здраве на Т.Х. Чан” към Харвардския университет твърди, че най-ароматните е-цигари и течности за пълнене съдържат опасни химикали, които могат да доведат до респираторни заболявания, които да наранят белите дробове и да ви причинят затруднено дишане. Екипът зад изследването е тествал 51 вида ароматизирани електронни цигари и течности на водещи марки. Те открили, че 47 от тях съдържат диацетил, ацетоин и 2,3 пентанедион (чието поглъщане, според американска здравна организация може да доведе белодробна фиброза, използва се като разредител в бои и мастила).

„Тъй като повечето притеснения около електронните цигари се концентрират около никотина, много неща все още не са ни известни за тях. Освен съдържащи съставка, като никотина, която причинява зависимост, те съдържат също така и други химикали, които причиняват рак, като например формалдехид, и както посочва и нашето изследване, ароматизиращи химикали, които могат да нанесат вреда на белите дробове”, споделя един от авторите на проучването Давид Кристиани.

И четейки това и сте традиционен пушач, недейте си казва „Добре, че не ги пуша тези електронни пръчки!”. Между две злини, няма добро. Спестете някой лев и направете добро на здравето си и на тези около вас, и ги зарежете. Спортувайте и се хранете по-добре. А и от Нова година, цената им пак се вдига. Това е един добър новогодишен подарък, който може да си направите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари