fbpx
11.8 C
София

Португалия ще приюти най-голямата фотоволтаична централа в Европа

Най-четени

Испанската енергийна компания Iberdola си е осигурила еколиценз от Португалската агенция по околна среда (APA), чрез който ще получи разрешение от властите да изгради фотоволтаична централа в Сантяго до Касем, Португалия. Компанията твърди, че това ще бъде най-голямата ферма за слънчева енергия в Европа и пета в света.

Соларният комплекс, кръстен на поета Фернандо Песоа, ще започне работа през 2025 г. и ще има инсталирана мощност от 1200 MW. Според Iberdola, той ще може да генерира достатъчно количество зелена енергия, за да покрие нуждите на около 430 000 домакинства – еквивалентно на население, два пъти по-голямо от това на град Порто. Също така се очаква, че съоръжението ще спести 370 милиона кубически метра потребление на газ всяка година.

За реализирането на амбициозния проект Iberdola ще работи съвместно с Prosolia Energy, докато португалският оператор REN ще отговаря за свързването към разпределителната мрежа. От испанската компания отбелязват още, че централата има за цел да повиши и устойчивостта на местната екосистема. Освен създаването на приблизително 2500 работни места и осигуряването на професионално обучение на бъдещите служители, проектът предвижда да подобри туризма в района. Теренът, където ще бъде изградено съоръжението, ще се ползва и като пасище от местните животновъди, а пчеларите ще имат право да поставят кошери в района, като в околността ще бъдат засадени различни дървета и цветя:

„Тази фотоволтаична централа поставя нов стандарт в комбинирането на амбициите на Европа за чиста енергия с предоставянето на осезаеми екологични и социални ползи. Трябва да намалим употребата на изкопаеми горива. Горди сме да продължим и да засилим нашия ангажимент към Португалия с нова природосъобразна инфраструктура в цялата страна. Сътрудничеството с португалските власти също беше от съществено значение за достигането до този етап за рекордно кратко време.“, заяви изпълнителният председател на Iberdola, Игнасио Галан.

Испанската компания планира да инвестира допълнителни 3 милиарда евро в изграждането на съоръжения, преобразуващи вятърна и слънчева енергия в електричество на територията на Португалия през следващите години, улеснени от благоприятните разпоредби на страната за внедряването на зелена енергия.

Iberdola вече е инсталирала три соларни комплекса в Португалия и ще започне изграждането на нови три през тази година, докато още една ще бъде пусната в експлоатация през 2024 г. Ако подобни проекти продължат да се реализират из целия континент, Европейският съюз определено ще се доближи до целта си да произвежда 320 GW слънчева енергия до 2025 г. и почти 600 GW до 2030 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини