Последните научни открития показват, че пътуването във времето е невъзможно

9
156

Хонконгски учени твърдят, че са доказали по научен път невъзможността да бъдат осъществявани пътувания във времето. Това, което прави прескачането напред и назад във времето невъзможно е ограничението в максималната скорост, което не може да бъде заобиколено, информира DigitalTrends.

Физици от Хонконг са направили експеримент за да установят каква е максималната скорост, която могат да достигнат фотоните. Резултатите са показали, че скоростта е ограничена до нива, които не позволяват да бъде осъществено пътуване във времето. Учените са установили, че теорията на Алберт Айнщайн, в която се твърди, че нищо не може да се движи по-бързо от скоростта на светлината, важи дори за отделните фотони – най-малките частици, които съставят светлинните лъчи.

Ръководителят на изследователския екип Ду Шенгванг решил да провери теорията, че фотоните биха могли да се движат и по-бързо от светлината. Той измерил тяхната скорост и установил, че те не са изключение от законите, които ръководят вселената. Според тях, нищо не може да се движи по-бързо от скоростта на светлината.

Ограничението в скоростта прави невъзможни всякакви опити за пътуване във времето.

Резултатите от труда на хонконгските физици са публикувани в американското списание Physical Review Letters. Целта на учените е била да се сложи край на спора, свързан с възможността за пътуване във времето. Тази тема е застъпена в много фантастични филми, сред които влиза и “Завръщане в бъдещето“.


Док Браун е отказал да коментира откритието на хонконгските учени

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
PROXIMO
PROXIMO

От статията разбирам, че е невъзможно пътуване назад във времепространството, а не и напред и това се дължи на ограничението в скоростта, защото ако искаме да се върнем назад трябва да развием скорости по-големи от тези на светлината, за да стигнем там преди потока от информация. За пътуване напред обаче са нужни по-малки скорости и това отдавна е доказано, даже е заложено в спътниците да избързват нарочно, защото заради високата скорост в околоземната орбита от около 20-25к + км/ч техните часовници се забавят с части от секундата т.е. с толкова отиват в бъдещето. Да това е малка разлика, но 1во… Виж още »

Lorenar
Lorenar

Тъкмо си мислех да постна един подобен коментар и видях, че ти вече си го направил вместо мен :cheers:

pedro
pedro

Пространството се разширява по-бързо от светлината, но ограничението в скоростта в това пространство си остават, а пространството не е обект, не се бъркайте с това.

Lorenar
Lorenar

pedro именно това ограничение в скоростта позволява пътуването напред във времето. Ако имаш обект движещ се в пространството със скоростта на светлината какво ще стане ако този обект продължи да ускорява (забележи разликата между скорост и ускорение)? Чрез големите ускорители на частици е доказано, че при такива условия времето се забавя за този обект. По този начин границата на скоростта се запазва, а колкото повече ускорява обекта толкова по-бавно ще минава времето за него. Това на практика си е пътуване във времето – обекта остарява с 1-ца време докато всичко останало остарява по-бързо.

lyubohar
lyubohar

Подкрепям горните коментари – пътуването напред във времето не само съществува, но и много хора са го изпитали. Всеки един космонавт, например. Горе пишеше за сателитите и компенсациите.

Иначе Стивън Хокинг най-добре доказа, че не може да се пътува назад във времето 🙂 Организира парти за гости от бъдещето, което беше добре отразено в медиите, така че да остане в историята и хората от бъдещето, които евентуално ще са открили начин за пътуване назад във времето, да знаят това парти и да дойдат. Ами никой не дойде 🙂 Разбира се, възможно е напред в бъдещето въобще да няма човешка цивилизация 😉

PROXIMO
PROXIMO

Да има разлика между скорост и ускорение, но ускорителите на частици не достигат скоростта на светлината, а ускоряват до 99,хх% от нея. Цитат: Ако имаш обект движещ се в пространството със скоростта на светлината какво ще стане ако този обект продължи да ускорява (забележи разликата между скорост и ускорение)? Ами ще стане това, че ще развие по-висока скорост, защото ускорението е промяна на скоростта за дадено време, а и не е нужно да ускоряваш за да забавяш времето, а просто да се двишиш… и то с висока скорост. @педро, навярно си прав за това,но нещото за което се сетих беше… Виж още »

Lorenar
Lorenar

Цитат: ускорението е промяна на скоростта за дадено време Точно така и тъй като при тези условия скоростта не може да бъде по-голяма то тогава единственият параметър, които може да компенсира излишъка на енергия е времето. Цитат: Да има разлика между скорост и ускорение, но ускорителите на частици не достигат скоростта на светлината, а ускоряват до 99,хх% от нея. И тук също си прав, но при сблъсъка на два атома при тази скорост се получава голям набор от субатомни частици. Някои от тези частици имат точно определен живот измерващ се с милионни части от секундата. В ускорителите обаче тези частици… Виж още »

pedro
pedro

Точно така, аз само имах предвид, че няма как да се надвиши „c“. Стивън Хоукинг установява, че вселената (време/пространството) е като сфера – т.е. в даден момент тя започва да се разширява по-бързо от скоростта на светлината и фактически все едно започва да пътува назад във времето. Ако теоретично човек се закотви за „ръба“ на вселената, той би пътувал назад във времето, т.е. ще изпреварва светлината. Но тъй като нищо не може да се движи по-бързо от скоростта на светлината, то дори и да стигнеш до ръба няма как да се „закотвиш“ за него, той винаги ще е се отдалечава… Виж още »

pedro
pedro

Цитат: @педро, навярно си прав за това,но нещото за което се сетих беше пример за пътуване в който не се движи кораба, а се симулира пространствена вълна или пространството пред кораба се свива, а зад него се разтяга и това го кара да се движи. Това което наричат гравитационен двигател, то е хитро като идея, но свиването на пространството ще отнеме време и реално пак няма да можеш да надвишиш скоростта на светлината. А и то принципно не променя скоростта ти. Ти сам го каза: стоиш на едно място. За страничен наблюдател в идеални условия ще се движиш отново със… Виж още »