Тази седмица, Microsoft издаде поредния пакет с обновления за Windows и сродните му продукти. Освен множество решения обаче, априлският Patch Tuesday поднесе и проблеми за някои потребители, предава Dark Reading.

Оказва се, че обновленията по сигурността влизат в конфликти с някои програми за защита, и по-точно продуктите на Avast и Sophos. Проблемите засягат Windows 7, 8.1, Server 2008, Server 2008 R2, Server 2012 и Server 2012 R2 с инсталиран кой да е от продуктите на Sophos, освен Central Intercept X. Доклади посочват, че след налагане на обновленията и рестартиране, операционната система не се стартира.

Microsoft вече призна за наличието на проблемите в специално съобщение, допълвайки, че се работи по случая.

„Microsoft и Sophos идентифицират проблеми на устройства със Sophos Endpoint Protection инсталирани и управлявани от Sophos Central или Sophos Enterprise Console. Те могат да причинят зависвания или неуспех на старт на системата след рестартиране“, пишат от Sophos. Като временно решение, компанията е решила да задържи инсталирането на обновленията, ако бъде засечен на системата Sophos Endpoint продукт. Препоръчва се потребителите на програми на Sophos да не инсталират обновленията, а ако това вече е направено, то да не се рестартира машината до премахване на обновлението.

Другата компания, доставяща решения за сигурност, чиито продукти са засегнати от априлските обновления са Avast. Засегнати са изглежда единствено Windows 7 компютри. Проблемите тук са зависвания при старт на системата и блокиране. Оплакванията идват основно от потребители на Avast for Business и Avast CloudCare. Някои от тях предават, че не могат да се впишат в системата или вписването отнема значително време. От Microsoft не са коментирали официално наличието на проблеми с продуктите на Avast.

Както от Avast, така и от Sophos вече издадоха специални бюлетини, в които се дават препоръки за действие в случай на проблеми.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
NobodyupedroхахахаbootРММ Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
РММ
РММ

Тези антивирусни кой ги ползва изобщо? Аз съм без антивирусна вече над 5 години, дори и windows defender съм спрял и на двете си машини – лаптоп и десктоп. Постоянно тегля и инсталирам различни програми и игри, кракнати и легални и никога не съм имал по-голям проблем от този да закача някой „миньор“ и то беше в началото. Ако нещо ме съмнява го тествам през virustotal или го пускам във виртуална машина и наблюдавам какво прави.

boot
boot

И иранците си мислеха над година, че всичко е ОК, ама Касперски им засече Стъкснет. Блажени са вярващите

хахаха
хахаха

Хаххаа, тия изобщо могат ли да пуснат „ъпдейт“, който да не омазва нещо?

Nobodyu
Nobodyu

НЕ

pedro
pedro

Очевидно бъгът е в куците антивирусни и то на праисторически уиндоуси