Последствията за шведската икономика със и без въвеждането на карантина ще са същите

3
460

Към днешен ден Швеция привлича внимание към себе си преди всичко със своите отворени граници и липсата на карантина, която бе въведена в повечето държави. Местната Централна банка пресметна какви ще са последиците от COVID-19 за страна.

Аналитиците на Риксбанк (Riksbank) и националния институт за икономически изследвания на Швеция подготвиха финансова прогноза за 2020 година. В този доклад са разгледани два сценария за развитие на ситуацията в зависимост от продължителността на разпространение на инфекцията и от продължителността на мерките за нейното предотвратяване. CNBC посочва, че и двете перспективи не са особено добри.

В първия сценарий БВП на Швеция намалява с 6,9% до края на тази година, като през 2021 година ще има ръст на БВП от 4,6%. В по-лошия вариант брутният вътрешен продукт намалява с 9,7%, а възстановяването става още по-бавно – за 2021 година се предвижда ръст от едва 1,7%.

Сценарият А предвижда през 2020 година ниво на безработицата 8,8% в сравнение със сегашните 7,2%. При сценарий Б нивото на безработица достига 10,1%. И в двата случая нивото на инфлация ще бъде 0,6%.

Интересно е, че тези финансови показатели съвпадат с показателите на европейските държави, в които бе наложена стрига карантина. Според международния валутен фонд, БВП на Германия и Великобритания ще намалее съответно с 6,5% и 7%. Прогнозите на МВФ за Франция са 7,2%, за Испания – 8% и за Италия 9,1%. В съседните Финландия и Дания МВФ предвижда спад на БВП с 6% и 6,5%.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари