Посрещнете Olli: автономният смарт бус, подпомогнат от IBM Watson

0
51


Изкуственият интелект на IBM Watson може да надхитри човек в телевизионната викторина Jeopardy, подпомага учени и здравни работници в пресяване на нужната информация от десетки хиляди страници медицински анализи и доклади, може да разбира няколко езика, включително китайски, да предсказва времето, да готви, да ви помогне да свалите някой и друг килограм от себе си, за да изглеждате страхотно на плажа и какво ли още не. Последната му роля е да помогне на автономното, електрическо смарт возило, направено изцяло от 3D принтирани части Olli.

Умното возило е дело на Local Motors и вече превозва пътници в Нешънъл Харбър в Мериленд на метри от река Потомак. Watson помага на симпатичното возило не само с навигацията, но и с това да му даде глас. Пътниците могат да говорят с него, да му задават прости въпроси, като „Натоварен ли е трафика?”, „Кога ще стигнем?”, „Може ли да ме откараш до…?” или даже да ви препоръча добър ресторант в околността.

„Той е сладък, ефикасен, но също така притежава собствена индивидуалност”, обяснява в интервю за WIRED Брет Грийнщайн, завеждащ подразделение IBM IoT.

Olli е само едно от роботизираните возила, появили се напоследък. Google, Audi, Mercedes излязоха със собствени прототипи също, като моделът F 015 на Mercedes, даже говори на пешеходците и прожектира пешеходна пътечка пред себе си, за да увери, че те могат спокойно да пресекат.

Самият Olli е проектиран с отворен дизайн, което означава, че може да бъдат добавени различни сензори към него, оптимизирайки възможностите му, а когато говорим за Watson, това означава наистина сериозна интелектуална мощ.

Local Motors използваха дебюта на Olli, за да представят новите си продуктови мощности, разположени в Нешънъл Харбър, където хората могат да видят други техни 3D принтирани возила, изложен е и огромен 3D принтер, а посетителите могат да експериментират с интерактивна платформа и да се пробват да създадат своя собствена концепция.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за