Потвърдена бе ефективността на ваксината mRNA-1273 срещу COVID-19

7
4696

Разработването на ваксината mRNA-1273 се осъществява предсрочно и сега учените предоставиха подробна информация за първата фаза от клиничните изследвания. Ваксината способства за създаването на повече неутрализиращи антитела срещу новия коронавирус SARS-CoV-2 в сравнение с преболедувалите COVID-19 пациенти. Третата фаза на клиничните изследвания започва в края на този месец.

През месец май учените от компанията Moderna съобщиха за успешно провеждане на първата фаза на клиничните изследвания на ваксината mRNA-1273. Тогава бяха показани резултатите на осем души, които получиха имунен отговор на ниво преболедували от COVID-19. Сега бяха публикувани подробните резултати относно безопасността и ефективността на новата ваксина за всичките 45 души, участвали в изследванията. В края на месец юни започва финалната трета фаза на клиничните тестове

Участвали са хора на възраст от 18 до 55 години, които са получили по една от трите дози инжекции с mRNA-1273. Втората мускулна инжекция е направена две седмици след първата. При някои участници са наблюдавани леки странични ефекти – втрисане, главоболие, бърза умора, мускулни болки.

Най-голямата доза от 250 микрограма най-често е водела до появата на страничните ефекти и учените са спрели нейното тестване.

При доза от 100 микрограма нивото на неутрализиращите антитела след 57 дни наблюдение е било два пъти по-високо от  същия период на оздравелите от COVID-19.

Учените обещаха малко по-късно да публикуват и данните от клиничните тестове при възрастни хора, които обикновено имат по-слаб имунен отговор, но mRNA-1273 е ефективна и при тях.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари