fbpx
0.2 C
София

Потвърди се непостоянството на физичните закони в различните региони на Вселената

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

При изследване светлината от един от най-далечните квазари австралийски учени откриха непостоянство на константата на тънката структура, която характеризира силата на електромагнитното взаимодействие, удържаща електроните в атомните ядра. Оказа се, че тази универсална константа е непостоянна в някои части на Вселената, което е съвсем необичайно. Това е първото доказателство, че Вселената е анизотропна. Откритието може да наложи преразгледане основите на съвременната физика.

Всички, които очакват появата на една единна теория, която обединява и четирите фундаментални взаимодействия, ще трябва да почакат, докато физиците успеят да обяснят защо космологичните константи не са постоянни, каквито трябва да бъдат според основните физични закони. Учените от университета на Нов Южен Уелс направиха неколкократни измервания на светлината на квазар, който се намира на 13 милиарда светлинни години от нас, с които потвърдиха странните резултати от предишни изследвания, при които се откриха неголеми вариации на константата на тънката структура.

Благодарение на електромагнитното взаимодействие електроните се въртят около ядрата във всеки атом на Вселената. Досега учените считаха, че тази сила остава непроменена във времето и пространството. Но през последните 20 години бяха забелязани аномалии в константата на тънката структура, което означава, че електромагнитното взаимодействие в някои региони на Вселената е малко по-различно.

Според това изследване, електромагнетизмът в някои части на Вселената е различен. Обясняването на подобен феномен изисква преразглеждане на фундаменталните концепции на съвременната физика.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини