Много сайтове все още разчитат на проблемните сертификати.

В началото на другата седмица пристига Версия 70 на Google Chrome. Една от големите промени тук ще е, че браузърът окончателно снема доверието си от сертификатите, подписани от Symantec (заедно с тези на Equifax, GeoTrust, RapidSSL, Thawte и VeriSign). Оказва се обаче, че това може да причини проблем за потребителите на браузъра, предава The Register, тъй като стотици сайтове не са подготвени за промяната.

Вероятно си спомняте, че по-рано тази година, Mozilla и Google отправиха сериозни критики към Symantec, заради непреставащи инциденти и злоупотреби със сертификати на компанията. На Google им дойде в повече и още през март обявиха конкретни мерки – снемане на доверието от инфраструктурата на компанията. Междувременно, Symantec взеха най-правилното решение и продадоха сертификационния си бизнес на DigiCert.

Разработчик по сигурността е изготвил специален скрипт, чрез който сканира един милион от най-известните сайтове, от които 1139 все още поддържат сертификати на Symantec. Колко е точно техния брой в Мрежата не е известно. След като обновите своя браузър до Версия 70, посещавайки ресурс, който разчита на цифровите документи на компанията, пред вас ще се появява предупредително съобщение. Разбира се, че ще може да го пренебрегнете, но ще трябва да се уверите, че именно това е причина за съобщението, а не заради минали инциденти със сигурността, свързани с дадения уеб ресурс.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари