fbpx
3.9 C
София

Потребителите на Kubuntu разтревожени след оттеглянето на Ридел

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Възникнали противоречия между основателя на проекта Kubuntu и Обществения съвет на Ubuntu (
Ubuntu Community Council) породи смут сред потребителите на Линукс, оставяйки въпросителни за бъдещето на KDE версията на Ubuntu.

През юни Джонатан Ридел, основател на проекта и ръководещ работата по популярната дистрибуция е напуснал мениджърския борд на Kubuntu, съобщава TechWorld. Изданието съобщава, че Ридел е бил принуден да напусне своя пост като ръководител на управляващия комитет на проекта. Kubuntu е една от най-уважаваните и използвани Линукс дистрибуции. Тя води началото си от 2005 г. като дистрибуцията предлага не само свойствената за Ubuntu Linux приятелски настроена към средностатистическия компютърен потребител среда, но и чудесни визуализационни възможности и характерната за Линукс гъвкавост на управлението, привличайки към себе си не само ревностни гийкове, но и обикновени потребители, които искат да имат пред себе си красива и мощна, и в същото време лесна за управление среда.

Решението Ридел да се оттегли е било взето именно от споменатия обществен съвет на Ubuntu – главната управляваща не-техническа организация, занимаваща се с посоката на развитие на Ubuntu. Членовете на този съвет се номинират от Марк Шътъуърт, шефа на Canonical – издател на Ubuntu – след което те се одобряват членовете на общността.

Линукс потребителите бяха особено притеснени от изгонването на Ридел по три основни причини, коментира Джон Голд от медията. На първо място е било това, че причините за това не са били ясно аргументирани, което води към мисълта, че има нещо скрито в цялата тази работа. Майкъл Хол, къмюнити мениджър в Ubuntu отказва да дава подробности по случая, коментирайки единствено, че принудителното оттегляне на Ридел е провокирано от „агресивното му и конфронтационно държание“. Ридел е ценен член на общността ни, който обаче смятаме, че направи някои грешни избора, но ние не искаме да даваме гласност на това, така че не очаквайте от нас да кажем нещо повече“, коментира след новината за оставката на Ридел Хол в интервю за Network World. Ридел, от своя страна не проявява подобна прикритост, давайки връзка към публикация в мейлинг листата на Съвета, споделяйки, че той стои зад всяка своя дума. „Учудващо за мен, те сметнаха, че е нормално да публикуват това на сайта на Ubuntu… този опит да ме изкарат да изглеждам лош направи така, че общественият съвет и проекта Ubuntu да изглежда даже по-зле, отколкото е, така че решиха просто да сложат точка“, обяснява Ридел в имейл за изданието.

Втората причина, която накара Линукс потребителите да повдигнат многозначително вежди се крие в това, че същият този съвет никога досега не е правил подобно нещо – да иска оставката на толкова важен човек от Линукс общността. Освен това, въпросът за това е бил дискутиран при закрити врата, което не е обичайно за общност, която се хвали със своята откритост и прозрачност. Изглежда, че самият управителен съвет на Kubuntu е останал учуден от решението на общностния орган на Ubuntu, както става от публикувани материали от Скот Китерман, член на борда на Kubuntu.

Последната причина, поради която някои членове на Линукс общността погледнаха с особено внимание на случая се крие в това, че Ридел се е опитвал нееднократно да повдига въпроси, свързани с лицензионните практики на Ubuntu, както и въпрос относно това какво е направила организацията с дарение от $48 000, които са дарени на Ubuntu от потребители на системата.

Едно от твърденията на Ридел е, че политиката на Ubuntu по отношение защитата на правата на интелектуалната им собственост, ограничава правомощията на тези, които подобно на Kubuntu създават и разпространяват модифицирана версия на Ubuntu, което е в разрез с основните принципи на движението за отворен код. Ридел също се интересува от това какво е станало с дарените от потребителите на Ubuntu $48 000, като Ubuntu са обещали преди няколко години, че част от дарените пари ще отидат за по-добра поддръжка на Ubuntu деривативи като Kubuntu. Според Ридел, страницата, от която са се набирали въпросните дарения е подвела хората, даващи пари, като те са смятали, че средствата отиват директно към създателите на Ubuntu подобни системи, като Kubuntu и Mint.

Моралът в Kubuntu след напускането на Ридел и последвалото му оттегляне от всички ръководни позиции, които заема в проекта, е изключително нисък“, споделя Китерман за медията. Засега единственото сигурно нещо е, че екипът ще публикува този октомври Версия 10.15 на Kubuntu, но след това може да решат да прекратят проекта.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини