Още когато преди шест години Facebook обявиха придобиването на основаната от Палмър Лъки Oculus, мнозина предрекоха мрачно бъдеще за сцената на виртуалната реалност. Напред във времето до настоящата 2020. Oculus е все така жизнена компания, макар и напусната от създателите си. Полето на виртуалната реалност се развива с нормален темп, а Facebook не са сложили край на VR революцията. И макар и тези точно страхове да не се оправдаха, то опасенията относно начина, по който социалната мрежа борави с данните си на потребителите си само се засилиха с годините. А очакваната интеграция на шлема за виртуална реалност и Facebook вече започна да се случва и немалко хора не са доволни от това.

По-рано това лято стана ясно, че Facebook възнамерява да задължи потребителите на Oculus да се вписват в устройствата си не с регистрацията си за шлема, а с тази в социалната мрежа. Съвсем естествено това породи брожение в Интернет, а скоро след това и организация, защитаваща правата на потребителите в Германия размаха пръст на Facebook. Това на свой ред стана причината компанията да обяви, че временно прекратява временно продажбите на устройството за виртуална реалност за територията на страната. Причината – с действията си, Facebook нарушава някои постановки в Европейския регламент за защита на личните данни на Европейския съюз (GDPR), общата рамка за защита на личните данни на гражданите на ЕС.

Тази седмица стана ясно, че интеграцията между шлема и социалната мрежа ще се простира отвъд единствено начините за вписване в него. От компанията обявиха, че хората, които не спазват общностните стандарти на Facebook ще бъдат лишавани от достъп до съдържание за Oculus. Мярката не звучи чак толкова плашещо, вземайки предвид, че шлемът може да се ползва и без потребителя да се е вписал в него, но е любопитно дали в бъдеще Facebook няма да изненада със задължително вписване за употребата му.

„Ако влезете, използвайки вашия Facebook акаунт или слеете Oculus и Facebook регистрациите си и нарушите общностните стандарти на Facebook, политиките за поведение във виртуална среда или други условия и политики на коя да е от нашите платформи, достъпът или употребата ви на продукти за Oculus може да бъдат нарушени“, гласи официалното изявление на представител на Facebook пред Road to VR на въпрос за току-що анонсираните промени.

Сред нарушенията присъстват неща, като използването на груб език, престъпно поведение и измама, както и използването на псевдоними вместо реални имена или фалшива дата на раждане, публикуването на съдържание, което би се сметнало за обидно или непристойно на Facebook. Забраните ще са в срокове от до 30 дни, а в случаите на по-сериозни нарушения, и постоянни.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари