Потребителите на Ubuntu определиха любимите си продукти

8
1079

По-рано тази година Canonical, компанията зад най-популярната Линукс дистрибуция Ubuntu, помести в Google анкета за предпочитанията на своите потребители за софтуерното обкръжение, което те ползват. Вече има и резултати от въпросната анкета, като те са повече от очаквани.

Може и Google Chrome да се води най-популярния браузър в света днес, но потребителите на Ubuntu си обичат добрата стара „Лисица“. Всъщност, в резултатите от анкетата (с гласували над 15 000 човека), може да се усети един трезвомислещ и здравословен консерватизъм, от който вероятно всеки може да си направи своите изводи. Освен, че Firefox е предпочитан браузър за сърф в Мрежата, VLC продължава да е предпочитан медиен плейър, Gedit – текстов редактор, а дълговечният Thunderbird, предпочитана програма за имейл комуникация. LibreOffice е предпочитан офис пакет, Shotwell, програма за преглед на изображения, а терминален емулатор – GNOME Terminal. GIMP е избора за програмата за редактиране на графични файлове, а стабилният Nautilus – файлов мениджър, GNOME Calendar, Open Broadcaster Software (OBS), Eclipse IDE, Kdenlive, Evince и Pidgin допълват списъка.

Добрата новина обаче, без никакво съмнение идва от Дъстин Къркланд (вицепрезидент „Продуктово развитие“), който освен, че обобщава резултатите от анкетата, разкрива, че със следващата LTS версия на Ubuntu, на потребителите може да им се предостави възможността за персонализиран избор на инсталираните приложения, което звучи без никакво съмнение страхотно!

„Нещо повече, ние изследваме потенциалната възможност да направим изживяването от Ubuntu Desktop да изглежда, като „книгите-игри“, които всички толкова обичахме, когато бяхме деца, с това, че потребителите ще получат възможността да изберат тяхното предпочитано приложение (или да се придържат към тези, които биват инсталирани по подразбиране) от няколко категории, при инсталации“, пише Къркланд.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
GoogleBlBHMFАтанас МинковНики Кънчев Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ivan
Ivan

Ей, конкретна новина за онзи линукс хейтър – с интерес очаквам какво ще напише

Тъп Линукс
Тъп Линукс

На Линукс проблемът е липсата на читави драйвъри и следователно – на стабилност при повечето десктоп-лаптоп машини. Освен това 99% от гореизброения софтуер си тръгва идеално на Windows. Точка.

Атанас Минков
Атанас Минков

От кога не си ползвал кое да е Linux дистро? Нямам представа за какво говориш, хората правят лаптопи и настолни компютри с Linux и предлагат безплатна доживотна поддръжка. System76, PogoLinux, StationX и много други, които наскоро се навъдиха.

Ники Кънчев
Ники Кънчев

haha da

Атанас Минков
Атанас Минков

Offtopic: Хора, от W3C стандартизираха DRM поддръжката в браузърите. Това не ви ли притеснява?

HMF
HMF

Единственият извод, който мога да си направя е, че много от хората явно не знаят как да си инсталират нови приложения и за това си стоят с тези, които са по подразбиране. Не, че е голяма философия да си отвориш софтуерният център и да натиснеш ‘install’ на каквото си пожелаеш, но…

BlB
BlB

Истината е че лисицата и офиса задобряват под Убунту, VLC и GIMP с плъгините засега са ОК, поща-клиента и KDEnlive са най-доброто макар и не най….за масовата публика…другото варира в зависимост от десктопа…

Google
Google

Трябваше да изберат Хромиум за браузър по подразбиране, Лисицата също става, но е по-зле от Хромиум и Хром.