Почина един от близките съратници на Арън Суортц

4
681

Джеймс Долан, един от най-близките съратници на Арън Суортц, се е самоубил преди дни. За това съобщи Тревър Тим от Фондация „Свобода на пресата“ (Freedom of the Press Foundation, FPF).

Долан е автор, заедно със Суортц и Кевин Поулсен от WIRED, на платформата за защитена комуникация на журналистите с техните източници SecureDrop. Умел експерт по информационна сигурност, Долан не само помага за работата по SecureDrop, но и по обучение за работа с нея, дарявайки безвъзмездно труда си, след което дарява платформата на FPF.

„Той вложи сърцето си в работата, пътувайки из новинарските офиси из цяла Северна Америка, за да обучи IT екипите и журналистите лично как да инсталират и използват SecureDrop. Той преработи напълно инсталационния процес, помогна да бъдат извършени независими проверки по сигурността и ни помогна да наемем първоначалния екип, който ще поеме работата по SecureDrop, след като си тръгне“, пише Тим.

Припомняме, че отново през зимата, преди пет години ни напусна Арън Суортц, един от най-талантливите жители на Мрежата. Създател на RSS формата, един от основателите на Reddit, един от авторите на Markdown формата, участвал в създаването на Creative Commons (CC), свободната лицензионна рамка, позволяваща човешката комуникация на автор и потребител без правата на единия или другия да бъдат накърнени. Суортц, деен интернет активист и застъпник на идеята, че знанието трябва да е безплатно, беше обвинен от съда в копирането на десетки журнали на JSTOR (комерсиална организация, известна с противоречивите си практики, която предлага платен достъп до академични публикации) от стая в MIT, като Масачузетския университет отказва да му помогне. Тъкмо напротив. Прокурорът издава назидателна присъда от над 30 години и един милион долара обезщетение, което Суортц трябва да заплати. Изправен пред угрозата да прекара голяма част от оставащия му живот в затвора, младият човек се самоубива.

Причината, поради която 36-годишният Долан се е самоубил не е ясна, но Тим посочва, че той е страдал дълги години от пост-травматичен стрес, следствие от военната му служба в Ирак.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

4 коментара за "Почина един от близките съратници на Арън Суортц"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   нови | стари | оценка