Почина един от близките съратници на Арън Суортц

4
726

Джеймс Долан, един от най-близките съратници на Арън Суортц, се е самоубил преди дни. За това съобщи Тревър Тим от Фондация „Свобода на пресата“ (Freedom of the Press Foundation, FPF).

Долан е автор, заедно със Суортц и Кевин Поулсен от WIRED, на платформата за защитена комуникация на журналистите с техните източници SecureDrop. Умел експерт по информационна сигурност, Долан не само помага за работата по SecureDrop, но и по обучение за работа с нея, дарявайки безвъзмездно труда си, след което дарява платформата на FPF.

„Той вложи сърцето си в работата, пътувайки из новинарските офиси из цяла Северна Америка, за да обучи IT екипите и журналистите лично как да инсталират и използват SecureDrop. Той преработи напълно инсталационния процес, помогна да бъдат извършени независими проверки по сигурността и ни помогна да наемем първоначалния екип, който ще поеме работата по SecureDrop, след като си тръгне“, пише Тим.

Припомняме, че отново през зимата, преди пет години ни напусна Арън Суортц, един от най-талантливите жители на Мрежата. Създател на RSS формата, един от основателите на Reddit, един от авторите на Markdown формата, участвал в създаването на Creative Commons (CC), свободната лицензионна рамка, позволяваща човешката комуникация на автор и потребител без правата на единия или другия да бъдат накърнени. Суортц, деен интернет активист и застъпник на идеята, че знанието трябва да е безплатно, беше обвинен от съда в копирането на десетки журнали на JSTOR (комерсиална организация, известна с противоречивите си практики, която предлага платен достъп до академични публикации) от стая в MIT, като Масачузетския университет отказва да му помогне. Тъкмо напротив. Прокурорът издава назидателна присъда от над 30 години и един милион долара обезщетение, което Суортц трябва да заплати. Изправен пред угрозата да прекара голяма част от оставащия му живот в затвора, младият човек се самоубива.

Причината, поради която 36-годишният Долан се е самоубил не е ясна, но Тим посочва, че той е страдал дълги години от пост-травматичен стрес, следствие от военната му служба в Ирак.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
kop...s00 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
s00
s00

Еми то е ясно, като станат неудобни ги самоубиват 😀

...
...

От изречението, което си написал не разбирам имотиконата накрая. Радваш ли се, че се е случило или какво?

kop
kop

„Смешно“ е защото ако изнасилиш някой но познаваш хора получаваш 1-2 години. За убийство сигурно по-малко от 30г в повечето случаи. За някаква финансова измама пак по-малко, пък ако измамата е законна нищо… Още по-смешно е оправданието „такъв е закона“, и всички си казват „Верно, може да е тъп закона ама кво да се прай трябва да се спазва“ (даже във филмите ти го натрапват това, CSI и другите подобни глупости). Та много бързо им се им се затварят устите на хората(и ние свикваме с това), най-вече тия с много малко в главата (а те са мнозинство), та след това… Виж още »

kop
kop

Също, Markus Hess. Хакер който хаква компютрите в някакъв университет и се опитва да получи достъп до компютри на военните и да продава каквото намери на KGB, съден в САЩ с още няколко човека, получава 20 месеца в затвора.
Приоритети…