Почина Майкъл Харт – създателят на най-старата електронна библиотека

0
85

Във вторник, на 64-годишна възраст, от света си отиде създателят на Проекта Гутенберг – най-старата електронна библиотека. Майкъл Харт е роден на 8 март 1947 година в американския щат Вашингтон. Той е смятан за създателя на това, което сега наричаме електронни книги. Погребението му по всяка вероятност ще бъде на 12 септември.

Докато бил студент в Илинойския университет през 1971 година той получил достъп до местната компютърна система, която била свързана с други образователни заведения в мрежа, която по-късно се разраснала до това, което днес наричаме интернет. По това време компютрите били разглеждани главно като средство за обработка на данни, но Харт се съсредоточил върху възможностите за разпространяване на информация.

Първият документ, който разпространил в мрежата била американската Декларация за независимост. Той получил безплатно копие от декларацията в местен магазин за хранителни стоки и решил да я разпрати до всички хора в мрежата. Първата му работа била да набере текста в компютъра, но после се сблъскал с един проблем. Системата щяла да блокира ако пусне документа до всички и той решил да предприеме друг подход. Файлът бил качен в мрежата и така всеки, който искал можел да го изтегли. По този начин било дадено начало на Проекта Гутенберг и масовото цифровизиране на книги.

По-късно Майкъл Харт качил в мрежата копие на Библията, както и творби на Шекспир и Марк Твен. През 1987 година обемът от качени произведения стигнал 313 книги, които били ръчно набрани чрез клавиатура. След това към работата се присъединили доброволци, които ускорили доста процеса по разширяване на електронната библиотека.


Майкъл Харт

Основните цели на Проекта Гутенберг включват: създаването и разпространяването на електронни книги; борба с невежеството и неграмотността; даването на колкото се може повече електронни книги на възможно най-голям брой хора.

Съдържанието на електронната библиотека е съобразено със законите за авторското право, които действат в САЩ. Доста от книгите са с изтекли права и могат да се разпространяват свободно, но в Проекта Гутенберг има и по-нови произведения, които присъстват с разрешението на техните правоносители.

Самият Майкъл Харт е автор на различни книги, като всички негови произведения са налични безплатно в електронната библиотека.

По данни от месец юни 2011 година в библиотеката на Проекта Гутенберг има над 36 хиляди произведения, като всяка седмица там се добавят по още 50 нови. Повечето от книгите са на английски език, но в библиотеката могат да бъдат намерени и произведения на други езици. Има специален списък, където са класифицирани езиците, които са представени с повече от 50 книги. България присъства в него. В Проекта Гутенберг намират място творби на Христо Ботев, Иван Вазов, Пенчо Славейков и други наши автори.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за