Появи се нов опасен вирус за Android, който се представя за ъпдейт

10
6113

Вирусът се нарича System Update и се разпространява в Глобалната мрежа и като отделно приложение, и като допълнение към стандартен софтуер. Експертите на компанията zLabs предупредиха, че този вирус може да открадне всичките данни, включително съобщенията в месинджърите, снимките и видеата, файловете с разширения .doc, .pdf, .xlsx, контактите и т.н.. Освен това приложението проверява историята на посещенията на сайтовете в Chrome, Firefox и в браузъра на Samsung, преглежда клипборда, записва телефонните разговори и периодично прави снимки чрез една от камерите на смартфона. За да не може притежателят на телефона да се досети, че е заразен, троянецът скрива своята иконка от десктопа, премахва своя процес о и не се показва в списъка с приложенията.

Веднага след инсталирането фалшивият System Update проверява доколко е заредена акумулаторната батерия, чете статистиката на вътрешното хранилище и проверява за наличието или липсата на месинджъра WhatsApp. През по-голямата част от времето вирусът бездейства, и се включва само при добавяне на контакт в телефона, при получаване на SMS или инсталирането на точно определени приложения, от които собствениците на този вирус се интересуват.

Всичко откраднато вирусът поставя в един общ ZIP архив, който се изпраща на отдалечен сървър и след получаването на потвърждение за успешно получаване на файла, този архив се изтрива от мобилното устройство.

Защитата от този вирус е да не се инсталират приложения от външни магазини и случайни сайтове. Google официално потвърди, че System Update го няма в Play Store и никога не го е имало.

4.3 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари