Появи се първият макро-вирус за OpenOffice

2
2

Kaspersky Lab откри първия макро-вирус, способен да заразява OpenOffice и StarOffice документи. Досега се смяташе, че макро-вирусите са заплаха единствено за потребителите на Microsoft Office.

Вирусът, наречен Stardust, е написан на Star Basic и работи както в StarOffice, така и в неговия пряк наследник OpenOffice.org. Вирусът е демонстрационен и само изтегля изображение от Интернет и го отваря в нов документ.

От OpenOffice.org отричат това да е проблем със сигурността на продукта им. „Макросите са важна част от всеки офис пакет – те позволяват потребителят да автоматизира често повтарящите се действия. Тези действия могат да включват и потенциално опасни задачи като промяната или изтриването на файлове, поради което макросите се използват от авторите на вируси“ – заявяват от компанията. „Нашия продукт винаги пита преди да изпълни макрос, така че потребителя не може да бъде заразен без неговото съгласие“.

От OpenOffice.org заявиха, че взимат много насериозно въпроса със сигурността и ще отговорят светкавично на всеки възникнал проблем. Въпреки това те не смятат макросите за проблем със сигурността и няма да предоставят пачове заради Stardust.

Източник: idg.bg

10x to randb

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
1 Автори на коментарите
Skoinksdragozow Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Skoinks
Skoinks

„Нашия продукт винаги пита преди да изпълни макрос, така че потребителя не може да бъде заразен без неговото съгласие“.:D

dragozow
dragozow

Да им е честито.