Появи се следващият Сноудън?

0
71

The New York Times предава, че Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) е арестувала през август външен сътрудник на агенцията, който е откраднал компютърен код от сървърите ѝ.

Става дума за служителя Харис Т. Мартин III, който, подобно на Сноудън е служител на Booz Allen Hamilton. Медията предава, цитирайки свои източници, че откраднатия от него код е служил за атака над системи на чужди държави. Мартин е заловен след проведена акция от страна на ФБР, като в колата и къщата му са открити дигитална информация и такава на хартиен носител.

Арестът и воденото дело за кражба на строго конфиденциална информация срещу Мартин досега са се пазили в тайна. Разкритието на NYTimes става, след като медията, която е научила за случая, наскоро информира Министерството на правосъдието на САЩ, че смята да публикува материал за 51-годишния мъж.

От АНС заявяват, че Мартин започва действията си още преди разкритията на Едуард Сноудън да се появят. Според официални източници, мотивите му се различават от тези на Сноудън, но не е известно дали става дума за шпионаж. Според ФБР, Мартин не е имал намерението да публикува материалите. Всъщност, властите коментират, че не са наясно за истинските му намерения. Times пише, че случаят повдига множество въпроси. Като това, дали някои от данните, откраднати от Мартин не са сред изтеклите в онлайн пространството хакерски инструменти на американските шпиони през август. Както ви информирахме това лято, неизвестна досега групировка публикува в онлайн пространството информация за откраднати от нея експлойти за уязвимости и други кибероръжия, които принадлежат на Equation Group, тайнствената кибершпионска група, която се свързва с Вашингтон и АНС. Американските официални източници споделиха по това време, че става дума за хакерска атака към Форт Мийд от страна на Русия – нещо, което бе оспорено от бивш служител на агенцията, който сподели по това време, че това просто няма как да стане, тъй като начина на съхранението на информация от страна на американските шпиони не позволява подобно нещо да се случи. Времето на публикуваните материали съвпада с ареста на Мартин. Изданието цитира и публикуваните наскоро материали в „Уикилийкс“ за шпионските операции на САЩ, които също може да бъдат свързани със случая.

Освен това, ако се окаже, че Мартин е „втори Сноудън“, това ще повдигне сериозни въпроси към способността на Агенцията да опазва критично важна информация за сигурността на САЩ, коментира New York Times.

 “За АНС, които отделиха две години и стотици милиони, ако не и милиарди долари за поправяне на щетите, нанесени от господин Сноудън, втори случай на изтичане на информация от Агенцията би било опустошително. Директорът на АНС адмирал Майкъл Роджърс, който беше привлечен от киберкомандването на морската пехота, беше назначен, за да възстанови доверието в агенцията, да я открие за повече прозрачност и да оправи проблемите, които позволиха на господин Сноудън да открадне стотици хиляди документи”, коментира Джо Бекър от медията.

Очаквайте повече по случая в следващите седмици.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари