fbpx
9.1 C
София

По-бърз Wi-Fi от всякога – какво да очакваме през 2020?

Най-четени

2019 беше буферна зона в развитието на безжичните мрежи. Заедно с първите, незавършени 5G мрежи видяхме и дебюта на новата, следваща генерация Wi-Fi. Именуван като Wi-Fi 6 (асоциацията IEEE премахна буквените и цифрови означения от имената на Wi-Fi стандартите), новият интерфейс обещава по-бърза и по-ефективна производителност от Wi-Fi рутерите и клиентските устройства, които работят с него – и в тестовете на CNET, наистина се забелязва това, което се рекламира.

С други думи, бъдещето изглежда ужасно бързо. Ето по-подробен поглед как стоят нещата и какво означава всичко това за нашия все по-свързан живот.

Далеч от числено-буквената амалгама

Пристигането на Wi-Fi 6 беше важен ета пот безжичните мрежи през 2019 г. и то не само заради по-високите скорости. Новият стандарт също въвежда и нова номенклатура и именувана на Wi-Fi стандартите. Досега, ако попитате някого „Прощавай, с коя версия на Wi-Fi си?“ беше невъзможно да получите отговор, различен от шокирано лице, освен ако не разговаряте с компютърен нърд. Последният стандарт към момента се наричаше 802.11ac – трудно за запомняне и напълно непонятно за обикновените потребители. Именно за това от IEEE въведоха нов начин за именуване на стандартите – вече те, точно както мобилните мрежи, ще бъдат означавани с цифра. Така 802.11ac се превръща в Wi-Fi 5, а 802.11ax, който ще бъде новият стандарт, носи простото название Wi-Fi 6.

„Мисля, че беше вълнуващо да направим следващата стъпка с Wi-Fi и да излезем от супата от букви и числа и да преминем към един общ език, лесен за разбиране от всички. Видяхме по-засилен интерес към Wi-Fi 6 от страна на бизнеса, отколкото очаквахме. Всъщност оказва се, че трябва да произвеждаме Wi-Fi 6 мрежово оборудване по-бързо, отколкото очаквахме.“, казва Найтингейл пред CNET.

Производителите посочват, че информираността за Wi-Fi 6 изглежда силна от страна на потребителите, особено сега, когато флагманските смарт телефони от Apple и Samsung навлязоха на пазара с пълна поддръжка на новия стандарт.

„Виждаме това, отразено в отзивите за нашето портфолио за Wi-Fi 6 продуктите. Изглежда взаимния марктениг работи – все повече виждаме как в социалните мрежи и форумите хората споделят, че са купили нов рутер, защото вече имат iPhone 11, който работи с Wi-Fi 6“, казва говорител от Netgear пред CBS News.

За тази цел през 2019 г. се появи първата реколта Wi-Fi 6 рутери и суичове. Заедно с линията Netgear Nighthawk, която включва наистина бързи рутери, видяхме и подобаващ отговор от най-популярните производители като TP – Link, Asus и Ubiquiti. Повечето от тях струват стотици долари, въпреки че TP – Link въведе нова линия от Wi-Fi 6 устройства от бюджетен клас, чиито цени започват от едва 70 долара. Тъй като сме почти на прага на 2020, ще бъде интересно да видим дали и други производители ще се пристрашат.

Дайте MESH на хората

Mesh със сигурност е една от най-интересните концепции на Wi-Fi мрежите, която ще види бял свят с Wi-Fi 6 . Тя представлява изграждането на мрежа от взаимно комуникиращи си мрежови устройства, които получават интернет връзката си едно от друго и по този начин изграждат клетъчна, комуникираща помежду си мрежа, подобно на базовите станции на мобилните оператори. Ползите от MESH могат да бъдат огромни – изключително гъвкави, надеждни и бързи обществени Wi-Fi мрежи, мигриране към изцяло Wi-Fi връзка на критични зони като компютърни лаборатории и университетски катедри, подобряването на интернет свързаността на медицинската апаратура, дори захранването с интернет на цели отдалечени градове и села.  Повече за нея може да прочетете тук. Разбира се, тази привлекателна технология не беше никак евтина – обикновено най-евтините устройства, които я поддържаха струваха от 300 долара нагоре. 

Това се промени през 2019 г.. С нарастването на джаджите и устройствата за интелигентен дом, нараства и търсенето на надежден, бърз и непрекъсваем домашен интернет. Експертите започнаха да прогнозират значителен скок в търсенето на MESH устройства, които макар и да не са предназначени основно за домашните потребители, определено имат какво да дадат.

Какво е бъдещето на Wi-Fi?

Amazon например, се опитва да придобие компанията Eero, пионер в производството на MESH устройства. По-рано тази година компанията обяви чисто нова версия на популярния си мрежов рутер от три компонента на цена от 249 долара – половината от цената на предишния рутер на Eero. Междувременно Google пусна Nest Wi-Fi, който предлага по-добър дизайн, по-високи скорости и по-изгодни цени от оригиналната система Google Wifi, която бе заменена.

Най-добрата оферта от всички дойде от Netgear, които предложиха нова, двулентова версия на своята MESH мрежова система Orbi от две части, която струва едва 129 долара. За сравнение, оригиналната трилентова система Orbi струва 400 долара.

И трите от тези системи са тествани в лабораторията за мрежови изследвания на CNET, като достижимите скорости са измерени в реални условия и резултатите са повече от впечатляващи.

Невсички са готови

Разбира се, тук трябва да споменем, че нито една от тези три системи, не поддържа новия стандарт Wi-Fi 6. И Google, и Amazon твърдят, че все още е рано за новия стандарт и според тях широколентовите доставчици нямат чак толкова високи скорости, за да има смисъл от инсталирането на Wi-Fi 6 устройства по домовете – според тях този толкова мощен хардуер ще стои неоползотворен.

Основателят на Eero Ник Уивър повтори твърденията на Amazon, че все още е рано за масовото производство на Wi-Fi 6 мрежово оборудване.

„Ние няма да бъдем първите, които да налагат тази технология, докато не видим, че критериите за нейното оползотворяване са покрити“.

Експертите от индустрията, с които CNET са провели интервюта, признават, че подходът на Amazon и Google на изчакване преди да се впуснат в Wi-Fi 6 може би наистина е умен ход.

А интернет скоростта?

Интернет скоростите в САЩ нарастват и изглежда, че днешния хардуер и мрежови устройства разполагат с напълно достатъчен хардуерен капацитет, за да се възползват максимално от бързината на връзката в момента. Със сигурност ще видим много интересни устройства с поддръжка на Wi-Fi 6 и засилен акцент върху технологията през идния месец на световното технологично изложение CES. Но въпреки това, повечето интернет оператори днес предлагат най-много скорости от порядъка на 1 гигабит, а в развиващите се страни дори това е мираж. Именно затова, производителите и експертите не виждат смисъл от наливането на средства в бързото извеждане на подобен хардуер на пазара, тъй като той ще остане неоползотворен. Според Тод Найтингейл от Cisco, смисълът от Wi-Fi 6 през 2020 г. ще бъде основно за бизнеса, институциите, както и други места, които имат критична необходимост от високи скорости и надеждност – лекционни зали, обществени места и паркове.

Освен всички предимства, които чухме за Wi-Fi 6, тук трябва да отбележим и че новият стандарт ще бъде далеч по-енергийно ефективен от досегашните. Това може да бъде наистина много важно за развитието на различните IoT устройства, захранвани с акумулаторни батерии, особено когато говорим за изделия с микроскопични размери. Тъй като бъдещето е в малките неща (поне що се отнася до бъдещето на технологиите), определено по-ниската консумация на енергия може да даде възможност за супер бърза интернет свързаност на редица миниатюрни устройства, което от своя страна ще донесе допълнителни ползи за Интернет на Нещата, умните домове и други.

Найтгингейл допълва, че освен в малките устройства, дори масовите флагмански смартфони като iPhone и Samsung Galaxy също ще извлекат ползи от по-ниската консумация на енергия комбинирана с по-бързата връзка.

„Благоприятният ефект върху живота на батериите на устройствата ще бъде очевиден и това ще бъде голяма стъпка напред.“

Ще се радваме да видим дали всички тези обещания за Wi-Fi 6 ще бъдат факт през 2020 г., както и с нетърпение чакаме да тестваме устройства с новия стандарт и ще ви държим в течение с развитието на пазара. Wi-Fi битката със сигурност е тук и няма да чакаме още много, преди да видим един по-бърз от всякога свят.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини