По време на пандемията финансовото състояние на Джеф Безос нарасна с $13 милиарда само за един ден

2
424

Агенция Bloomberg съобщи, че този понеделник финансовото състояние на Джеф Безос е нараснало с $13 милиарда и е достигнало $189,3 милиарда. Това е най-големият дневен ръст на капитал в историята на рейтинга на милиардерите през изтеклите осем години. Всички технологични компании бележат ръст. Така например, пазарната капитализация на Microsoft се увеличи с 4,3%, на на Tesla – с 9,5%. Amazon е по-напред, понеже курсът на нейните акции за изтеклата една година нарасна с около 73%. Причината за това е огромният ръст на онлайн покупките по време на карантината заради пандемията от новия коронавирус.

Научната работа, публикувана през месец април тази година на института за политико-икономически изследвания показа, че финансовото състояние на 34 от 170-те най-богати хора в САЩ значително е нараснало по време на пандемията. Но богатството на Илън Мъск нарасна въпреки пандемията и ако карантината я нямаше, Tesla щеше да има по-висока пазарна капитализация. Пикът на богатството на Джеф Безос е абсолютно безпрецедентен в съвременната финансова история и силно варира с всеки изминал ден.

 

В доклада се казва още, че милиардерите ще излязат със същия капитал от пандемията и дори може малко да увеличат своето финансово състояние. Но редица финансови експерти са на друго мнение и считат, че подобен ръст няма да има, понеже това не съответства на икономическото състояние на глобалната икономика.

За една година монетарната политика на САЩ увеличи количеството долари до критично ниво – с цели 28%. Това може да доведе до огромна инфлация в близко бъдеще. Тази мярка бе предприета, за да се окаже поддръжка на различните щати в борбата с новия коронавирус

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари