С каквито и темпове да се развива киберзащитната индустрия днес, то криптовирусите си остават непобедима заплаха. Рансъмуер атаките не само не отслабват, но се увеличават всекидневно, а с това и техните жертви. Десетки потребители всеки ден стават жертви на рансъмуер, а данните им биват пленявани от престъпници, за да искат откуп за тях. Все още за съжаление, жертвата има само два избора: да плати исканата сума или да забрави за своите файлове. Има разбира се и щастливи истории, в които се появява междувременно декриптиращ ключ за заплахата, но те са все още пренебрежимо малък брой. Това, което избират повечето хора, станали жертва на рансъмуер? Да платят. Това сочи изследване на ThycoticCentrify, чиито резултати биват цитирани от Infosecurity-Magazine.

Докладът на компанията посочва, че повече от четирима на всеки пет човека или 83% от хората, атакувани успешно с рансъмуер през последните 12 месеца са избрали да платят исканата от тях сума, за да си върнат достъпа до информацията. Изследването е проведено сред 300 IT специалисти и анализатори в САЩ, като според техните наблюдения 64% от компаниите в страната са били атакувани с рансъмуер през последната година. Половината от анкетираните компании са обявили, че са загубили информация, вследствие на атаките и са пострадали от репутационни щети, а 42% са загубили потребители заради това. Близо една трета докладват, че тези атаки са ставали причина и за напускането на техни служители.

Това, което би могло да се отчете тук е, че масово анкетираните декларират желание за подобряване на киберзащитите в техните организации, като три-четвърти от запитаните отговарят, че бюджетите им за сигурност са били завишени заради тези атаки, а 93% от анкетираните компании отделят специален бюджет за реакция на рансъмуер атаки.

„Изследването ни посочва, че рансъмуерът е заплаха за организации от всякакъв мащаб и ниво на сложност. Първата линия на защита би трябвало да са решения, които обезопасяват привилегирования достъп, в това число и налагането на мултифакторна защита и други методи за налагане на нулево доверие, да бъдат държани на разстояния потенциалните киберпрестъпници и да се намалят щетите, които биха нанесли“, заключава в доклада изпълнителният директор на ThycoticCentrify Арт Гилиланд.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари