Само две харесвания във Facebook са достатъчни за определяне на сексуалната ориентация или религиозните предпочитания на потребителя. Това е мнението на учените от няколко американски учебни заведения, публикували своето изследва в списанието Big Data.

Учените доказаха, че 3 лайка в социалната мрежа дават достатъчно информация на работодателите за да разберат, дали потребителят е например гей и на тази база да изградят показването на рекламите. Няма значение дали това е, или не е указано в неговата страница. Експертите дори предполагат, че Facebook и другите социални мрежи са създали специална система, която класифицира тези данни.

Тоест, освен личната информация, местоположението и историята на търсенето на потребителите, Facebook събира важни данни и от харесванията. Оказа се, че средно са достатъчни 8 лайка, за да се определи не само религиозната ориентация, но и IQ, религиозните и политическите възгледи, както и отношението към пушенето и алкохола.

И още, ако бъде скрит определен малък брой лайкове, този алгоритъм престава да работи и информацията, която потребителите искат да скрият от Facebook, остава конфиденциална. Броят харесвания, които трябва да бъдат скрити, зависят от типа на информацията: 3,5 за сексуалната ориентация, 12,2 – за наркотичната зависимост, 11,7 – за придържана към исляма.

За много потребители, тази инвазия в личния живот чрез математически статистически методи е по-опасна от разкриването на персоналните данни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари