fbpx
-1.2 C
София

По пътищата на Китай се появиха първите безпилотни автомобили

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Жителите на Шанхай от днес вече могат да виждат наистина безпилотни автомобили по улиците на града. Стартъпът AutoX, който получи поддръжка от Alibaba, MediaTek и Shanghai Motors изведе на градските пътища 25 роботизирани автомобила. Това е първата компания, предлагаща подобна възможност – при всички останали, зад волана задължително трябва да има водач.

TechCrunch съобщи, че стартиращата компания е получила официално разрешение за тестване в градски условия на своя автономен транспорт, без нито един човек автомобила. AutoX е първата компания, получила толкова голямо доверие от регулаторните органи на Китай. Поднебесната разгърна обширна кампания за привличане на разработчици от тази област чрез рязко намаляване на бюрокрацията, чрез увеличение субсидии и добре разгърната 5G инфраструктура.

В резултат от това в големите градове на страната се появиха специфични „любимци“. В Шанхай това е AutoX, В Шънджън – Deeproute.ai, в Гуанджоу – Poni.ai и WeRide, в Сучжоу Momenta и в Пекин – Baidu.

Решението за премахването на хора от роботизираните автомобили, без при това да се извършва тяхното отдалечено следене, е доста рискован ход от страна на администрацията на един от най-населените градове на Китай. Но ръководството на AutoX е уверено във възможностите на своята технология. Стартъпът инсталира на своите автомобили роботизираната система за управление XCU и заяви пред всички, че тя има много висока скорост за обработка на информацията и мощни изчислителни способности, достатъчни за обработването на сложните пътни сценарии, които могат да възникнат по улиците на Шанхай.

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини