fbpx
12.8 C
София

Правителствата искат повече вратички за достъп до криптирането от край до край

Най-четени

В наскоро публикувано изявление членове на алианса за споделяне на разузнавателна информация Five Eyes, заедно с представители на правителствата на Индия и Япония призоваха технологичните компании да създадат решение, което да позволява на правоприлагащите органи да имат достъп до съобщения и кореспонденции с криптиране от край до край.

Алиансът „Пет очи“, съставен от САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия, от години се опитва да накара технологичните компании да се съгласят да оставят т.нар. „бекдорс“ или задни вратички в криптирането от край до край, като алиансът направи подобни призиви към технологичните гиганти от Силициевата долина и през 2018 г.

В последното си изявление алиансът призова технологичните компании да работят съвместно с правителствата, за да гарантират обществената безопасност, да дадат възможност на правоприлагащите органи да имат достъп до криптираното съдържание в четлив и използваем формат и да се ангажират с консултации с правителства и други заинтересовани страни, за да улеснят правния достъп до криптирани комуникации по начин, който е съществен и реално има полза за правителствата.

Когато е внедрено напълно, криптирането от край до край позволява на потребителите да водят сигурни кореспонденции през чат, аудио или видео съобщения и разговори, които би следвало и самите технологични компании, които доставят платформите за комуникация, да не могат да прочетат. Това означава, че ключа за криптирането се съхранява в устройствата на участниците в дискусията, а самите компании не разполагат с него.

Вратички в криптирането

Последното изявление на Five Eyes твърди, че криптирането от край до край има отрицателно въздействие върху обществената безопасност, тъй като пречи да технологичните компании и органите на реда да идентифицират и реагират на нарушения на правилата на корпорациите, а същевременно и на правоприлагащите органи да получат достъп до съдържание, от което се нуждаят за разследване на тежки престъпления.

Това позволява на криптирани комуникационни платформи да се превърнат в убежище за престъпна дейност, която излага на риск безопасността на „силно уязвимите членове на нашите общества като сексуално експлоатирани деца“.

Длъжностните лица от страните от съюза Five Eyes също заявиха, че са ангажирани да работят с технологичните компании, за да създадат решение, което позволява на потребителите да продължат да използват криптирани комуникации, въпреки че правоприлагащите органи ще имат способността да предприемат мерки срещу престъпната дейност онлайн.

В допълнение към криптираните приложения за чат и комуникация, алиансът също така призовава за осигуряване на достъп до криптирани устройства, персонализирани криптирани приложения и криптирани интегрирани платформи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини