Правителствата манипулират общественото мнение с помощта на Twitter и Facebook

3
121

По целия свят правителствата са привлечени от „кибервойската“ за манипулиране на общественото мнение в социалните мрежи и в частност в Twitter и Facebook. Това се посочва в доклад на Оксфордския университет, съобщава Bloomberg.

Отбелязва се, че изследователите са открили 29 страни, които използват социалните мрежи за формиране на общественото мнение не само в страната, но и извън нея. В списъка са Великобритания, САЩ, Израел, Австралия, Мексико, Аржентина, Филипините, Русия, Турция, Венецуела.

„В социалните медии, пропагантните кампании са много по-силни. Те са станали потенциално по-ефективни, отколкото по-рано“ – казва авторът на доклада на Изследователския проект Oxford’s Computational Propaganda Саманта Брадшоу. „Не мисля, че хората разбират кога точно правителството използва тези инструменти. Всичко е много скрито“.

Заданията на „кибервойските“ са подкрепени от правителството и варират от писане на коментари към постове във Facebook и Twitter, до индивидуални подходи към конкретен човек. За разпространението на информацията на правителството, често се използват фалшиви профили и ботове.

В доклада се казва още, че в Мексико и Русия политическите сили използват, както ботове, така и реални потребители за нападения над журналисти и разпространението на дезинформация в социалните мрежи. В британската пропаганда се публикуват фалшиви клипове в YouTube, за да се попречи на мюсюлманите да се радикализират и да се присъединяват към войната в Сирия.

Според Брадшоу, правителствата отдавна използват пропагандата, но дигиталните инструменти са я направили по-сложна и ефективна. През последните няколко години, правителствата са придобили опит за използване на социалните мрежи за разпространение на информация. И сега частично прилагат тези методи. А интерактивните инструменти, като софтуерите за анализ на данните, позволяват по-ефективно да се адаптират съобщенията за определени групи от хора за максимално влияние.

Twitter и Facebook отказват да коментират доклада.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари