Много правителства по света използват пандемията, за да оправдаят разширяване на следенето и смълчаване на недоволните в онлайн пространството. Това дава като резултат 10-то последователно годишно отчитане на спад на интернет свободата, според организация, наблюдаваща спазването на човешките права.

Заключението е на базираната във Вашингтон „Фрийдъм Хауз“, които тази седмица публикуваха редовния си отчет за свободата на словото. Организацията посочва, че „дузина страни“ са цитирали COVID-19 като причина за оправдаване на следенето и разполагането на нови технологии, които някога са били считани за нарушаващи личната свобода.

„Това води след себе си повишаваща се цензура над несъгласните с управлението и разрастването на технологични системи а социален контрол. Пандемията засили нуждата на обществата от дигиталните технологии във време, в което Интернет става все по-малко и по-малко свободен“, сподели при изнасянето на резултатите от доклада Майкъл Абрамовиц, президент на „Фрийдъм Хауз“. „Без адекватни предпазни мерки за опазване на неприкосновеността на личните данни и спазването на закона, тези технологии могат лесно да бъдат използвани за политически репресии“.

Що се отнася до индекса на интернет свобода, то той показва спад свободите в онлайн пространството за десета поредна година. Китай, както може да се предположи е класирана най-долу за шеста поредна година. „Фрийдъм Хауз“ обясняват, че Китайската комунистическа партия използва, както ниско-, така и високотехнологични решения не само, за да се справи с коронавирусната епидемия, но и да попречи на потребителите да споделят информация от независими източници и да подлагат на съмнение официалния наратив. Докладът отчита, че в глобален план се забелязва един „дигитален тоталитаризъм“ в китайски стил и „раздробяване“ на интернет пространството, тъй като всяка държава поставя свои собствени правила.

Повече за наблюденията на организацията може да откриете тук.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари