Личната кореспонденция на много главни изпълнителни директори на технологични гиганти може да бъде поискана в хода на огромното антимонополно разследване, което правителството на САЩ задейства в последните 10 дни.

Миналата седмица ви съобщихме, че се сформира огромно антитръстово разследване срещу Google, в което ще участват главните прокурори на 48 американски щата. Изглежда 2019 е годината на разследванията, в частност на антимонолните, тъй като всички технологични гиганти са под зорко наблюдение, като към момента бяха задействани разследвания срещу Google, Facebook и Amazon.

Също като изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг, изпълнителният директор на Apple Тим Кук и собственикът на Amazon, най-богатия човек в света към момента, Джеф Безос, също могат да бъдат принудени да споделят личната си кореспонденция с правителството, и тя да бъде проверявана от длъжностни лица за участие в антиконкурентни и монополни практики.

Искането идва на най-високо ниво от правителството на САЩ и може да доведе до сериозни разтърсване в работата на някои от най-големите компании в света.

Защо е нужен достъп до личните имейли на изпълнителните директори?

Искането за достъп до личната кореспонденция идва от Камарата на представителите на САЩ, която иска да разбере как компании като Google, Amazon и Apple реализират своите бизнес практики.

Някои от имейлите, изискани от законодателите, включват изключително чувствителна информация на най-високо ниво, като например придобиването на YouTube и Android от страна на Google, сделката на Amazon за покупката на Whole Foods и придобиването на WhatsApp и Instagram от Facebook.

От Ройтерс съобщават, че камарата е поискала информация за пазарния дял, конкурентите, техните най-големи клиенти и конкретните продукти, както и документи от други разследвания.

От Facebook беше поискано да предостави повече информация относно ершението си да обедини Messenger, WhatsApp и Instagram в една услуга, а на Apple беше казано да представи подробности относно своята политика дали потребителите на iPhone да могат да задават приложения по подразбиране (основен браузър, месинджър и други), които не са на Apple.

„Налице са все по-големи доказателства, че петте най-големи технологични корпорации в света са злоупотребявали с доминантна позиция на пазара, с което за задушавали конкуренцията“, заяви председателят на Комитета на съдебната комисия Джеролд Надлер.

„Информацията, която изискваме е ключова за оформяне на финалното заключение дали компаниите са проявявали антиконкурентно поведение и дали нашите антитръстови органи трябва да бъдат обновени“, каза републиканския представител Дъг Колинс, който стана част от правителството наскоро.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари