Правителството на САЩ подготвя още едно 90-дневно удължаване лиценза на Huawei

0
333

САЩ планира да удължи с още 90 дни лиценза на китайския технологичен гигант Huawei. Очаква се лицензът да бъде удължен още днес – 18 ноември. В съобщение на Reuters, публикувано в изминалия петък се казваше, че се очаква удължаване на лиценза само с две седмици. Но в новото съобщение на New York Times и на Reuters се съобщава, че лицензът на Huawei за използване на американски софтуер, хардуер и технологии, ще бъде удължен с още 90 дни. Първите 90 дни току що изтекоха.

Правителството на САЩ добави Huawei в своя черен списък още през месец май тази година, като причината за това бе, че китайският производител може да бъде опасен за националната безопасност на страната. Но министерството на търговията на САЩ разреши на Huawei да продължи да купува американски хардуер за още 90 дни. Този срок изтича днес, на 18 ноември.

Според тази информация, формално лицензът на Huawei се продължава, за да могат селските райони на САЩ да останат в бизнеса. Повечето малки и средни предприятия използват оборудване на Huawei и ZTE, за да намалят разходите си. Правителството не иска да оказва натиск на малкия и средния бизнес и перманентната забра на Huawei ще наруши комуникациите с селските райони на Америка.

Всичко това се случва във време, когато търговската война между САЩ и Китай наближава да навърши една година. Към днешен ден за никой вече не е тайна, че правителството на САЩ възнамерява да продължи лиценза на Huawei, понеже той е една огромна разменна монета в търговската война с Китай. Въпреки че Huawei не е част от нито една официална част от преговорите между двете страни, очакванията са, че американските власти ще запазят контрола върху китайския производител докато не приключи първата фаза от преговорите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за