Правителството на Южна Корея преминава към Linux

48
1822

Министерството на вътрешните работи и безопасността на Южна Корея обяви, че всички компютри, използвани в правителствените учреждения и офиси, в най-кратки срокове ще преминат към Linux. Досега се използваше операционната система Windows.

Уеб изданието KoreaHerald допълва, че първоначалните тестове на компютрите с Linux ще бъдат проведени от органите на Министерството на вътрешните работи. Ако не бъдат открити проблеми с информационната безопасност, ще се реши коя точно Linux дистрибуция да бъде използвана от всички държавни органи на Южна Корея.

Решението е взето на фона на опасенията относно цената на поддръжката на ОС Windows. Безплатната техническа поддръжка на Microsoft приключва през месец януари 2020 година. Според изчисленията на корейските експерти, преходът към Linux и закупуването на нова компютърна техника ще струва около 780 милиарда корейски вони или приблизително $655 милиона. Изглежда, че за Южна Корея този вариант е по-изгоден.

Сега започва детайлна проверка на информационната безопасност на Linux, както и на съвместимостта с уеб сайтовете и различния софтуер, досега използван в средата на ОС Windows. Правителството на Южна Корея счита, че миграцията към операционна система с отворен код съществено ще намали разходите на държавата, необходими за обслужването на съответната инфраструктура. Освен това, по този начин ще се избегне зависимостта от използването на само една операционна система.

48
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
13 Коментари
35 Отговори на коментарите
27 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

поздравления за Ю.Корея, така се прави, сега предполагам и други страни ще вземат пример и ще преминат от онзи разграден двор към Линукс дистрибуция.

Трети закон на Нютон
Трети закон на Нютон

Благодарение на властите в САЩ ще вземат „правилното“ за САЩ..ъхм.. Корея решение. Поне Мюнхен така направи при подобен опит преди време.

TGR
TGR

Хора, малко по малко това е бъдещето.
Просто искам нещата да стават по-бързо ама…

Йордан
Йордан

Много трудно може да стане това.

Ние в офиса опитахме да преминем на Линукс и опитът не беше особено успешен. Голяма част от хората трудно се оправяха и се наложи отново да върнем част от Windows-ите. В момента само на около 25-30% от машините оставихме Ubuntu.

Все пак успяхме успешно за заменим Майкрософтския пакет с LibreOffice и там някак си по-лесно станаха нещата.

ChromeOS
ChromeOS

С кое по-точно трудно се оправяха дебилите?
Съжалявам,но само дебил не би се оправил от Microsoft Office на LibreOffice.
Браузърите са си същите и там драма няма..да не говорим че всичкият безплатен софтуер е в пъти по-опростен като интерфейс от платеният и бебе може да се оправи.

Не че не могат, не искат!

kolon
kolon

‘Голяма част от хората трудно се оправяха и се наложи отново да върнем част от Windows-ите.’

не съм много сигурен, че ще получа отговор, но все пак:
безкрайно съм любопитен, кое точно е затруднило ‘голяма част от хората’?

bluewater
bluewater

@kolon – директно получаваш единствения възможен отговор : затруднява ги работата с компютър по принцип.
П.П.: Единствено специализиран софтуер може да бъде причина за работа с определена ОС. При положе че за фирмата не е икономически изгодно да си плати да и разработят софтуер за нейните нужди. Персонала трябва да бъде подбиран и обучаван. Като са назначили родата няма как да стане работата.

Йордан
Йордан

Точно това е причината – трудно боравене с компютър по принцип. Иначе софтуерът ни е специализиран, но е уеб-базиран и е все тая дали ще работиш с Windows или с Linux.

Йордан
Йордан

По-голямата част от служителите ни са хора над 45+ годишна възраст и повечето от тях трудно се справят с компютъра. Софтуерът, които използваме, е уеб-базиран, така че нямаше причина преминаването към Линукс да е проблем, но въпреки това недоволството беше голямо и в крайна сметка решихме да дадем възможност на които поиска, да му върнем Window-a. Горе-долу 3/4 от хората отново са с Windows сега. Офис пакетът обаче беше заменен с LibreOffice и понеже Word и Excel рядко се ползват, решихме да сме твърди там. Имаше недоволни, но с малко помощ от help desk-a сега вече всички се справят добре.… Виж още »

bluewater
bluewater

@Йордан – Да тази възрастова група е проблем но не е чак такъв. Необходимо е обучение но по специално, да се наблегне на разбирането на понятия като файл, папка, директория и методи за работа с тях. Защото основните принципи са еднакви, просто тези хора са израстнали с физически бутони и трудно възприемат идеята че „таблото с бутоните“ променя външния си вид спрямо определени условия. Все пак според мен дори и така ще остане поне 1/3 при които категорично се удря на камък. При тях има механично запомняне кое къде е и за какво е и ако се разместят нещата хаоса… Виж още »

ChromeOS
ChromeOS

С цялото ми уважение, но тези хора нямат проблем с операционната система, те имат проблем с възрастта и всички произтичащи от това последствия!

Солженицин
Солженицин

Извинете младежо, но нещо против ли имате нашата възрастова група? Само от любопитство: – да сте се занимавали с фортран? – писали ли сте си на Qbasic програмки на 8 битов правец? – или с правешка бойна машина и две флопита да се закачате през дуплекс и аналогов модем за сървърът на инфотел? Вероятно магнитен диск и перфолента нямате представа какво са… – радвали ли сте се като малко дете на първите издания на DOS и нортън командер? Това,че дадена група е свикнала с нещо не ги превръща в дебили или некомпетенти. Всеки в дадена част или област в живота… Виж още »

Мангалата
Мангалата

Значи, казвате им „това е положението, който иска виндос да си го купи от джоба“ и ще видиш на следващия ден как всички дебили ще са Линукс гурута цъкащи дирекнтно в конзолата.

ppp
ppp

Само маймуна не може да се оправи с Ubuntu, ако е използвала Windows, тия „хора, които трудно се оправят“, могат ли да пишат и четат, че, май оттам идва проблема.

Bongo
Bongo

А при смяната на ОС, някой проведе ли обучение на служителите как да използват новата? Обясни ли им се каква е причината за промяната и как това ще се отрази на тяхната работа, заплата и т.н.?

111
111

За съжаление има доста такива опити. След известно време пак се връщат към използването на продуктите на Microsoft. Не разбирам какво не им достига … иначе и аз съм за.

ppp
ppp

Акъл не им достига, ако имах малка фирма и м$ ми кажат „трябва да ни платите XXXX лева, за да ползвате продуктите ни“, знаеш ли как мазно ще им се изхиля..Linux + Open office и си питай дедовия.

П.с. Лицензиран Уиндоус 7 може да се намери за под 2 Евро в ден днешен, не разбирам мрънкането на крайния потребител по принцип и използването на пиратски Уин.

Мангалата
Мангалата

Връщат се щото едни лоени топки лапат комисионни. Линукс е безплатен и там комисион няма…

ChromeOS
ChromeOS

Браво,имат акъл и го изплозват!

Съкс линукс
Съкс линукс

Отвратителна графична среда на линукс, убунто. Да не говорим че ти трябва време за инстал, тъпи команди, грозен интерфейс , маса драйвери не работят, десетки ненаписани приложения а и да търсиш тепърва табове , функции….. Не мерси. Линукс съкс.

ццц
ццц

Сашооо, стига рИвал. Линукс отдавна не това от което се оплакваш 🙂

Дебилиън
Дебилиън

За разлика от Бозиндоус можеш да сложиш каквато искаш графична. Плюс това има стотици дистрибуьии които не идват с гном. Убунту не е критерий за Линукс.

ppp
ppp

нали говорим за фирми, не за крайни потребители? Щото във фирмата няма да ти вземат специална аудио карта, специална ‘отделна’ видео карта и т.н.
За краен потребител съм съгласен, аз също винаги съм имал проблеми с допълнителните компненти, които съм ползвал и драйвърите или не са работили или не съм намирал, НО за корпоративни дебили нещата са много лесни и нямаш никакви ядове.
Графичната среда е 1:1 с уиндоуската от доста години насам.

За да се научат дебилите да работят с компютри е трябвало да минат през win 3.1 и 95, не да скачат на шаренко.

Питанката
Питанката

Добре, извинявам се за силно тъпия въпрос, но как да играя любимите си мморпг-та които са стари и писани за уиндолс на Линукс, кажете моля и минавам директно на Линукс без да се замислям. За Мак, знам трябва симулация на Уиндоус. Днес исках да пробвам FFXIV, загледах на какво може да се играе, Уиндолс, Мак, PSP

Йордан
Йордан

Не си струва да си губиш времето. Линукс е чудесен за много дейности, но изобщо не е подходящ в случаите, в които трябва да подкараш някакъв window-ски софтуер под него.

Тралала
Тралала

Директно ти отговарям, по-стар софтуер или игри тръгват бе особенни проблеми в Лунукс подкарани с WINE, ако пък имаш дори нещо DOS базирано – лети в DosBox (преди време ми се наложи да пускам счетоводен сифт писан за ДОС и досега работи, включително принт, fullscreen).
Опитай да си пуснеш игрите под WINE на Убунту и си мисля че ще останеш доволен, успех.

Aryan
Aryan

Да.
Например Ultimate Edition има инсталиран и настроен WINE.
Има и някои други дистрибуции идващи готови за работа с Win-софт.

Master
Master

Майка ми ползваше Windows XP. Мигрирах я на Linux Mint. По-лесно беше, отколкото да и обяснявам кое къде е на Windows 10 (често и аз се лутам из настройките им). За момента линуксът е железен, ползва пъти по-малко системни ресурси и всичко върви като песен.

Оня
Оня

И това не е точно решение. Да не забравяме, че повечето Линъкс дистрибуции са платени за комерсиална употреба!!

na4ko
na4ko

Да. Не повечето, всички от „големите“, които са направени точно за такава употреба.
Защо да не е правилно решение – ако е Уйн, то е Уйн, няма друг. Ако е Линукс дистрибуция – може да избереш коя да е.
Да, което си го говорим, като позагуби голям дял от пазара, M$ или ще си направи дистро, или ще си купи такова.

Дебилиън
Дебилиън

Кои повечето ? Само RHEL и SLES. 2 дистрибуции от 2000 поне. Освен това никой не те задължава да плащаш за поддръжка (плаща се поддръжката не линукса) от RH. Има си от години безплатни версии Федора и CentOS. Аз лично съм на Слакуер,защото искам нещо простичко и лесно за администриране а не ентерпрайз глупости.

Оня
Оня

Ти лично за собствена употреба!!!
Май не си разбрал тънката страна от постът ми !!!
Пример: Федора е безплатна за частни нужди, но е платена за комерсиални, каквито се явява цяла една държава!!!
Та пиши пак !

Дебилиън
Дебилиън

И какъв е проблема просто да сложат един Дебиан/Девуан например. RedHat е за комерсиални цели – федората си е напълно безплатна. Нещо си се объркал. А и CentOS е предпочитан пред федора, защото е доста по-стабилен,макар и с по стари пакети. Ta ще пиша пак. На държавата не е нужна комерсиална дистрибуция.

Оня
Оня

Проблемът е че ти ползваш freeверсии, които имат контрол над това, количество свързани компщтри…….

Няма да изпадам в подробности. Просто да кажем, аз няма как да спечеля пари, седейки и мислейки, и пишейки, без някой да ме оцени !!!!!!!!!

Дебилиън
Дебилиън

Пари се изкарват и от поддръжка на Линуксите.И обикновено community линуксите са по-добре направени.Защото са правени с кеф, а не за пари.

idkof
idkof

Не ти е ясна концепцията за свободен софтуер и линукс дистрибуциите. Fedora се разпространява с MIT лиценз (самата дистрибуция) – можеш да правиш каквото си искаш, независимо дали си фирма, професор, земеделец, тинейджър и пр. И така е с повечето дистрибуции от топ 100. Няма никакъв проблем цяла държава да мине на Fedora, Ubuntu, Debian, OpenSuse, Manjaro или каквото ти хрумне – не се изисква плащане.

Оня
Оня

idkof Проблемът е това, че се изисква донация за развитие…..
Или и свободният софтуер е…….

Абе мижитуркай си !!!!!!

idkof
idkof

Още веднъж – прочети малко за Free Software бизнес моделите и после се пеняви. Линукс ядрото да не би да е платено? Я прочети колко пари се наливат на година за разработка и колко са заплатите на оня измамник Джим Землин и компания в The Linux Foundation.

Ако се разровиш малко в родните архиви, ще откриеш, че държавата България дава по 100 – 150 млн. на година на Микромеките за лицензи само. Сега си представи тия пари да се наливат на родни разработчици на свободен софтуер и системни администратори… Ама здраве да е… Отивам да си мижитуркам…

Оня
Оня

Бразилия, обмисля да се върнем Windows…..

Не ме разбирай погрешно, Но лицензионните такси за съвметимост…

За какво мислиш че микротата имат „фрее“-та някакви?

Само в тези рамки си фри, а после ?

Дебилиън
Дебилиън

Не разбирай свободния софтуер като free as a beer моля. Когато един продукт е качествен, с удоволствие хората ще спонсорират развитието. Но за боклуците на Малките и Меките пукната стотинка не бих дала. Че на всичкото отгоре само наемаш скапанта им шпионска бъгава ОС и меките не носят отгворност за загубени данни. Ай честито да ви е на бозаджиите.

zoom
zoom

аз пробвах в офиса да минем на OpenSuse , не ни се получи … затрихме 6 месеца . сега си купувам компютрите готови с инсталиран win + office . шапка им свалям на тези дето се оправят с линукса …

Оня
Оня

Говорим за това, че за да се развива нещо трябва заплата за разработчикъ или не >

Тук ако реши да отговориш, най веровтно няма да си в конфликт с това, което гласи постът ми !!!

Дебилиън
Дебилиън

Разработчиците на свободен софтуер са доста добре платени. Просто това са хора на които им е кеф и призвание да създават качествен продукт и да го споделят. Просто програмират и в свободното си време като хоби. Парите в Линукс са най-вече от поддръжка,както вече споменах.

Ужаст
Ужаст

Трябваше да минат на нещо качествено – UNIX + опростен и РАБОТЕЩ интерфейс = МакОС. Дано Епъл се върнат към ентърпрайса. Има какво да се желае там.

Дебилиън
Дебилиън

Предпочитам да ползвам някой дърт AIX/Hp-ux с CDE пред тази гей шарения.Техния интерфейс въобще не можеш да го настроиш. Е можеш само смениш тапета и да преместиш дока. И до там. Епъл не могат да си оправят в момента скапаните IShit фони-хич не ги виждам в enterpris-a.