fbpx
18.8 C
София

Правната комисия на Обединеното кралство работи по ново, по-адекватно регулиране на крипто технологиите

Най-четени

Правната комисия на Англия и Уелс, законоустановен и независим орган в Обединеното кралство, овластен със задачата да преглежда и актуализира законите, които касаят сложни, предизвикателни и прецедентни явления и процеси в обществото, технологиите и бизнеса, в момента прави оценка на действащото законодателство относно цифровите активи на Острова. Тази задача е поета в опит да се актуализират регулации в сектор, който се разраства изключително бързо. Припомняме, че преди известно време някои  депутати от Европейския съюз назоваха криптовалутите и свързаните с тях технологии „див Запад“.

По искане на британското правителство Правната комисия е предложила някои законодателни реформи, за да осигури по-голяма прозрачност и по-широка правна защита на потребителите на цифрови активи и крипто технологии. Консултациите по темата и широкото обществено обсъждане ще продължат до 4 октомври.

„Важно е да се съсредоточим върху разработването на работещите правни регламенти, които да подкрепят, и в същото време да гарантират защитеността, прозрачността и надеждността на тези нововъзникващи технологии. Дебело искаме да подчертаем, че търсим оптималните регулаторни механизми, които да гарантират един добър климат за развитие на крипто технологиите, и в същото време потребителската защитеност, а не вървим в посока на тежки и необмислени законодателни актове, които биха могли да задушат развитието на сектора“, казва професор Сара Грийн, комисар по общо и търговско право, който консултира комисията и участва в разширеното обществено обсъждане.

Въпросите, свързани със законовите регулации на собствеността на криптовалутите, излязоха на преден план на фона на настоящата вълна от сривове и фалити на криптовалути, криптовалутни компании и борси.

Някои от анализаторите и консултантите, които са част от широкото обсъждане в комисията, смятат, че някои криптовалути, дори да са обявени за стейбълкойни, са по-уязвими от промени в курса и сривове спрямо други. Новите законови разпоредби целят да обхванат по-добре сложния пазар на крипто технологиите и в същото време да защитят неговите потребители.

„Надяваме се, че новите законови промени ще помогнат на Обединеното кралство да се превърне в глобален център за крипто активи“ – изпълнителният директор на Правната комисия.

Основното предложение е в британското законодателство да се приеме трета категория форма на лична собственост, която ще се нарича „собственост на данни“. Английското право понастоящем признава две категории лична собственост – вещи във владение, които имат материално-веществена форма и вещи в действие. Тъй като цифровите активи са нематериални и не се вписват добре в нито една от двете групи, въвеждането на трета категория лична собственост е необходими, за да отчете специфичната природа на крипто технологиите и да приспособи бъдещите правни разработки към нуждите на цифровото пространство.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини