fbpx
16.8 C
София

Правото да бъдеш забравен от интернет важи само на територията на ЕС според Върховния съд

Най-четени

В началото на месеца, разгледахме някои аспекти от онлайн поверителността и правото „да бъдем забравени от интернет“, което по закон беше гарантирано от Европейския съюз като изконно право на всеки онлайн потребител.

Тази седмица Върховният съд на ЕС постанови, че Google и другите технологични гиганти и търсещи машини ще бъдат задължени да прилагат и осигурят на потребителите възможност да бъдат напълно забравени от интернет, сиреч всяка публична информация за тяхното ползване и онлайн активност да бъде заличена, само на територията на ЕС.

Технологичният гигант ще бъде задължен да премахва връзки от резултати в търсачката от търсения само от територията на Европа за потребителите и юридически лица, които са заявили, че искат активността им да бъде заличена. Компанията няма да бъде принуждавана да спазва това в глобален мащаб след решението на съда.

През 2015 г. френският регулатор на поверителността CNIL нареди на Google, че е длъжна да премахва резултатите при търсене на всякаква невярна или вредна информация за дадена личност в глобален мащаб. Тогава от Google решиха да приложат геоблокиране, като потребителите на територията на Европа не виждаха заявени за премахва връзки и линкове, като те обаче продължаваха да бъдат налични при търсене от потребителите от останалата част на света. Това нарушение струваше на Google глобата от 100 000 евро.

Продължаващият вече четири години спор между френския регулатор и Google най-сетне беше окончателно решен с този устав на Съда на Европейския съюз, който гласи:

„Понастоящем няма законодателство съгласно което технологичните гиганти и търсачките като Google да бъдат задължени да премахнат нежелани резултати в техните търсещи машини на глобално ниво, като правото на всеки потребител да бъде забравен от интернет, ще бъде гарантирано само на територията на ЕС“

Какво точно представлява правото да бъдеш забравен?

След приемането на GDPR през първата половина на 2018 г., вече всеки един интернет потребител има гарантирано право да заявява до различните технологични компании, които поддържат свободни онлайн платформи да заличават всякаква информация, с която разполагат за въпросния потребител. Въпросът за „правото да бъдеш забравен“ започна да нашумява още през 2014 г., но тогава не беше така изконно гарантиран

Google твърди, че с това потребителско право, може да се стигне до злоупотреби от страна на авторитарните и тоталитарните правителства с цел задължаване на търсачката да премахва неудобна информация за деянията на някой политик или обществено значима личност, ако регламентът беше приет на глобално ниво, извън територията на ЕС.

Откакто започна да прилага „правото да бъдеш забравен“ още през май 2014 г., компанията получи над 845 000 искания за премахване на общо 3,3 милиона уеб адреси от резултатите в търсачката. От тези искания, само около 45 процента бяха одобрени и връзките бяха премахнати.

Ако Обединеното кралство реши да напусне ЕС, със или без сделка, „правото да бъдеш забравен“ ще трябва да бъде прилагано и спазвано от Google поне още известно време, като неговото премахване вероятно ще се случи в средносрочен план.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини