Правят нов стандарт за по-ефективен пренос на видео

0
37

Експертната група Moving Picture Experts Groupe (MPEG) вече е готова с черновия вариант на новия високоефективен стандарт за пренос на цифрово видео- и аудио- съдържание. Той се нарича H.265 или HEVC (High Efficiency Video Coding).

Предполага се, че в сравнение с предшественика си – H.264 – новият формат ще гарантира два пъти по-малък битрейт, при съпоставимо качество на изображението. С други думи, файл записан с помощта на новия формат, ще заема приблизително два пъти по-малко място, без от това да страда качеството.

Очаква се, бъдещото налагане на новия стандарт да облекчи значително натоварването на комуникационните мрежи и преди всичко – на тези за мобилен пренос на данни. Така операторите ще могат да пуснат нови мултимедийни услуги, без да се налага да влагат сериозни средства в обновяване на съществуващата инфраструктура.

Вероятно използването на H.265 за търговски цели ще започне през 2013 година. До тогава предстои да бъдат пуснати няколко нови мобилни мрежи от четвърто поколение по стандарта LTE (Long Term Evolution).

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари