Превръщане на случаен шум в музика чрез еволюционни алгоритми и краудсорсинг

0
38

Професорът по еволюционна биология Арманд Лерой (Armand Leroi) от Кралския университет в Лондон е решил да провери доколко еволюционните алгоритми са подходящи за създаване на музика. Той отстоява тезата, че приятната мелодия е резултат от еволюция и естествен подбор на различни звуци. Проведените експерименти потвърдили превръщането на случайния шум в музика, без помощта на композитор. Научната работа и образците от генерираната по този начин музика са официално публикувани в Evolectronica и DarwinTunes.

Експериментите са следните: компютърна програма по случаен начин подбира от шума два микро семпла. Следва случаен подбор на ноти и инструменти, а след това, чрез специализираната система за генетично програмиране PerlGP започва самият еволюционен подбор. Това става чрез сдвояване на синусоидите от двата семпла. Като резултат се поражда „потомство“ от 4 модела със случайни мутации, от които започва по-нататъшната еволюция. Когато броят на моделите превиши 100, започва генерирането на аудиофайлове. Тези файлове се публикуват в Интернет и публиката избира най-добрите.

Най-популярните образци отново се подлагат на обработка чрез същия еволюционен алгоритъм и краудсорсинг. Постепенно от сместа на случайни шумове и звуци започват да се появяват приятни хармонии, които получават повече гласове и дават по-голямо потомство, а качеството на музиката се подобрява доста бързо. След приблизително 1000 поколения започват да се появяват малки шедьоври с необясними мутации. Така например, в един от експериментите на Лерой след около 3000 поколения съвсем неочаквано се появяват ударни инструменти, нещо което изобщо не е било предвидено от алгоритмите.

Професорът забелязал, че така създадената музика след време достига своето максимално ниво и престава да се подобрява. Според Лерой, това се дължи на ограничените възможности на софтуерния генетичен алгоритъм.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари