fbpx
5.8 C
София

Превръща ли се новият тренд TikTok в заплаха за Facebook?

Най-четени

В интерес на истината, едва ли някой само до преди няколко месеца е очаквал, че китайско приложение за споделяне на видео, може да стане популярно по целия свят.

Има голяма вероятност изобщо да не сте чували за TikTok, особено ако сте на възраст над 30 години.

TikTok е приложение създадено през 2016 г. в Китай, като през 2017г. направи световен дебют. Основната му идея е споделяне на кратки видеа с разни случки, демонстриране на таланти, кратки скечове, необичайни случки от ежедневието и други. Приложението е налично за iOS и Android. Към момента е налично на над 75 езика.

Тази седмица изненадващо научихме две важни неща за TikTok – приложението печели изненадващи суми, а Марк Зукърбърг го вижда като сериозен съперник на Facebook.

Колко популярен е TikTok?

Данните са получени от агенция Ройтерс и показват, че корпорацията, която стои зад приложението, ByteDance е получила приходи между 7,4 и 8,4 милиарда щатски долара само през първата половина на 2019 г. И макар през периода да е реализирала и загуби, в края на шест-месечието корпорацията излиза на сериозна печалба и ще продължи да поддържа рентабилността си през втората половина на годината.

През последните няколко месеца, редица големи технологични компании, или такива със смесена дейност, която предлага онлайн, като WeWork, Uber и Lyft предупредиха, че пътят към печалбата от подобен тип дейност е дълъг и несигурен. Именно поради това е доста впечатляващо как компания, която съществува от едва 7 години (като стана популярна сравнително скоро – от 2016 г.) успява да реализира такива приходи.

Заплаха за Facebook?

Марк Зукърбърг, собственикът на Facebook е съгласен с твърденията. През седмицата изтече запис на среща на служителите във Facebok, който беше разпространен до новинарския сайт The Verge, на който се чува как Зукърбърг казва на екипа си, че TikTok се разраства застрашително бързо.

„Това е първият потребителски интернет продукт, създаден от китайска технологична компания, която се разпространява добре по целия свят. Започва да привлича особено внимание и в САЩ, особено на младите хора. В Индия също популярността му расте бързо. Мисля, че по отношение на мащаба и темпът на популяризиране, може да се сравнили с Instagram в миналото. Това е много интересно явление.“

Китайският синдром

И така, колко популярен е TikTok сред тийнейджърите?

Журналист на BBC разказва, че е разбрал за растежа и популярността на TikTok едва преди няколко седмици, когато е провеждал анкета за навиците на подрастващите и младите хора в социалните мрежи и интернет. Проучването е проведено в училище в Южен Уелс. Според журналиста, популярността на Facebook затихва, като е заместен от услуги като Instagram, Snapchat и набиращия популярност TikTok. Когато въпросният журналист е провеждал същата анкета преди шест месеца, отново в същото училище, почти TikTok не е било споменавано, или той не помни това да се е случвало, тъй като проучването се е случвало устно. Но при последното допитване, изглежда новата услуга е посочена като предпочитана от доста млади хора.

Изследователската компания AppAnnie, която следи броя изтегляния на мобилните приложения по света, подсилва тези анекдотични доказателства. Европейският анализатор на корпорацията Пол Барнс заявява, че в извън Китай потребителите с Android смартфони са прекарали 1,1 милиарда часа в TikTok през месец август, което е увеличение с 400% спрямо същия месец в предходната година.

Предизвиква ли зависимост?

Анализаторът каза, че това, което наистина трябва да ни притеснява, е именно ангажираността, нивото на „зависимост“ от популярността и харесванията в TikTok, които потребителите развиват, спрямо алтернативни платформи като Instagram или Facebook.

„Трябва да отделите доста време, за да направите добър видеоклип в TikTok. Именно поради това все повече млади хора започват да си съперничат по-остро от всякога, кой ще направи най-добрия видеоклип, кой ще стане най-популярен и ще получи повече харесвания. Нивото на зависимостта е по-сериозно дори от това във Facebook преди години“.

С бързият растеж, естествено идват и опасенията до колко безопасна е платформата. По-рано тази година разследване на BBC установи, че TikTok не успява да блокира акаунти на възрастни потребители, които са провеждали еротични чатове с непълнолетни (кибер педофилия). От TikTok заявяват, че безопасността на потребителите е техен главен приоритет и полагат максимални усилия за нейното високо ниво.

Ясно е също, че както всеки един голям китайски бизнес, цензурата не намесва и тук. Порталът The Guardian наскоро публикува изтекли вътрешни документи на TikTok, в които са нарежда на модераторите да изтриват видеоклипове, засягащи чувствителни теми като например темата за площад Тиананмън. Има и подозрения, че дискусиите относно Хонконг също са цензурирани-

Също изглежда любопитно, дори леко подозрително, че повечето потребители, които вече наброяват милиони, от Европа и САЩ не знаят, или изобщо не придават внимание на факта, че TikTok e китайски бранд. Когато журналистът на BBC, за който споменахме по-рано в статията, е спрял на улицата произволно подбрани млади хора с цел да ги запита какво мислят за TikTok, масово те отбелязват, че порталът е забавен, смешен и им носи удоволствие, предлага свежо съдържание.

Може би Марк Зукърбърг е притеснен именно поради факта, че младите хора днес почти не използват същите епитети, за да опишат Facebook или Instagram, ако бъдат анкетирани.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини