Предаване на файлове чрез звук със скорост 2400 бита в секунда между мобилни устройства

2
49

Мнозина от нас още помнят звука, който издаваха dial-up модемите от миналия век. Сигналът бе съставен от звукови вълни, които преминаваха през стандартните за това време телефонни линии, който след това се демодулираше обратно в цифров вид.

Тази идея е използвана от научния отдел на Microsoft Research, които на практика са пресъздали старата технология в нов облик. Сиситемата за обмен на данни на къси разстояния се нарича Dhwani и може да стане реален заместител на NFC (Near Field Communication), но за нейната работа не е необходим специализиран хардуер. Достатъчни са само микрофон и високоговорител, с каквито са снабдени всички мобилни и повечето десктоп устройства.

Това означава, че например, можете да поставите един до друг два смартфона или мобилни телефона и единствено с помощта на специалния софтуер, да предавате и приемате информация със скорост от 2400 бита в секунда. Става възможен обмена на файлове, без да е необходим Интернет или специално свързване на апаратите.

Протоколът е разработен за връзка между устройствата на разстояние до 20 сантиметра. Dhwani се характеризира с голяма сигурност и устойчивост и успешно може да бъде използван за връзка между устройства от различни разработчици и производители.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
mIRCata
mIRCata

300 байта в секунда. Успех в предаването на снимките от 3-4-5МВ. Отделно ако е в шумна среда не знам колко грешки ще изскочат, а и да си седя и нещо да ми бръмчи с часове с онова скърцане – не мерси. Няма да измести NFC точно това.

5МВ по 300 байта в секунда – малко над 4.6 часа.
Или не е 2400 бита, а нещо в килобитове и статията е сгрешена. Че ако наистина е 300 байта в сек….

tyrmyk
tyrmyk

„Характеризира се с голяма сигурност“?!?
За каква сигурност се говори, като звуковите вълни се разпространяват във всички посоки, когато се излъчва от точков източник, т.е. специализирана аудио-подслушвателна техника може без проблем да запише цялото предаване от доста голямо разстояние?