Предизвикателството WIND2WIN: „По-малко пластмаса, повече Черно море“

2
400

В Indiegogo стартира български проект за почистване на Черно море от пластмасови отпадъци.

Това е проектът PLASTIC FREE BLACK SEA, в рамките на който се създава специален документален филм. Всеки може да помогне за спасяването на нашето Черно море от пластмасови отпадъци.

Проектът ни подсеща, че един ден ще плуваме в мръсно пластмасово море. Едва ли някой ще иска да се потопи и да плува в подобно море.

Всеки ден от сушата и вливащите се реки в нашето море се добавят по 3 тона пластмаса. Време е да обърнем внимание на този проблем и да станем, част от решението. Индустриалните полимерни продукти съставляват 90% от общото количество на твърди отпадъци в черноморските води. Именно от тази тревожна статистика произлиза идеята за уиндсърф предизвикателство WIND2WIN, чиято кауза е да привлече вниманието на обществеността върху изхвърлянето на пластмаса в морето.

WIND2WIN е идея на българските уиндсърф атлети Илияна Стоилова и Йоан Колев (познати ни още от сърф училище „Акаша“), които през септември 2018 ще направят опит за скоростно изминаване с уиндсърф на 300 км. по протежението на Черно море, между с. Дуранкулак и с. Резово.

WIND2WIN ще бъде предшествано и от организирани почиствания по българското крайбрежие, както и от информационна кампания за превенцията на еднократни пластмасови изделия. По време на предизвикателството пък ще бъде заснет документален филм, който ще проследи цялото приключение и проблематиката със замърсяването.

Всеки може да участва в проекта чрез Indiegogo. Поисканата инвестиция е в размер на $45 000. Досега са събрани $955 или 2% от сумата. До края на кампанията остава един месец.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари