9.5 C
София

Предложиха проект за антихакерски закон

Най-четени

Предложеният законопроект предвижда уеднаквяване на максималния размер на наказанието за извършване на хакерски действия на две години затвор, а за аналогични престъпления с утежняващи вината обстоятелства – на пет години. Сега в различните страни от ЕС действат различни наказателни текстове, които в бъдеще най-вероятно ще бъдат синхронизирани.

Авторите на законопроекта обясняват, че компютърните престъпления са във възход и представляват сериозна заплаха. Финансовите загуби от дейността на хакерите достигат милиарди долари на година. Към тях се добавят и щетите за обществото поради неработещи след извършени срещу тях хакерски атаки сайтове. Затова, според вносителите на документа, наказанията за „компютърен тероризъм“, трябва да бъдат сериозни.

Според законодателната инициатива, като цяло максималната присъда за несанкционирано проникване е две години – но само в случай на обикновена кражба с взлом. Ако престъплението е извършено с утежняващи вината обстоятелства, например с помощта на ботнет, и е нанесло сериозни щети, наказанието може да бъде увеличено до пет години лишаване от свобода. В законопроекта е предвидено и понятието „маловажни случаи“ (например влизане в чужд акаунт във Facebook). Такива случаи няма да бъдат третирани като криминални. Предвидена е и отделна статия за създаване и продажба на „инструменти за извършване на компютърни атаки“. Под отговорност ще бъдат привличани и лицата, поръчали кибератаките, както и онези, които плащат за работата на хакерите.

Законопроектът бе одобрен от Европейската комисия по граждански свободи с 50 гласа „за“, един „против“ и трима „въздържали се“.

Авторите на документа се надяват, че Европейският парламент ще може да приеме закона през лятото на текущата година. Едновременно с това в страните от Европейския съюз в момента се обсъжда създаването на така наречените центрове за борба срещу престъпленията в кибернетичното пространство (Cyber crime centre), които да бъдат разположени на територията на целия континент с цел централизирано разследване на компютърните престъпления. Предвижда се те да оказват също и помощ на агенцията Европол. Очаква се първите такива центрове да отворят врати през 2013 година.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини