fbpx
22.8 C
София

Предложиха създаването на мощен ИИ за радикално удължаване на човешкия живот

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Група учени в областта на изкуствения интелект и практическата медицина предложи план за създаването на ИИ от следващо поколение, който ще се използва за същественото увеличаване продължителността на човешкия живот. Планът е да се използват най-съвременни методи за дълбоко машинно обучение, с помощта на които най-подробно да се изследват разнообразните биологични процеси и тяхното влияние на здравето на хората и на пациентите. Авторите на този проект, сред които е и един от ключовите изследователи на ИИ в света, предлагат на световния бизнес да се заеме с развитието на нов клон на знанието – медицината на дълголетието.

В научната работа „Изкуственият интелект и медицината на дълголетието“ водещи учени от целия свят, оглавяващи съответните отдели в Apple, SGI, Microsoft, Google и други компании описаха основите на използването на нова технология за дълбоко машинно обучение, която може да се използва за изучаване на дълголетието и възможностите за удължаване на човешкия живот, които ще се разкрият пред медицината и бизнеса.

„Изкуственият интелект има огромен потенциал в терапията. Но способността за и мониторинг изучаване и на най-малките промени, които се извършват в човешкото тяло през всяка една секунда от човешкия живот, ще даде възможност за създаването на нов клон на медицината – медицината на дълголетието“ – заяви професор Бишоп, ръководител на научния екип.

Традиционният подход на днешната медицина предвижда лечение на различните заболявания, но както показа медицинската практика, дори и пълната победа също всички заболявания не може да даде сериозно увеличение на средната продължителност на човешкия живот. Така например, тоталното унищожаване на рака в САЩ ще доведе до увеличаване на средната продължителност на живот едва с 2,3 години при новородените и с 1,3 години при хората на възраст 65 години. Пълното изкореняване на грипа и пневмонията ще продължи живота на хората средно с с 0,5 и 0,2 години – съобщи изданието EurekAlert.

Тези числа са толкова малки, отбелязват авторите на новата научна работа, че съществуват многобройни биологични процеси и заболявания, които започват да намаляват продължителността на живота в напреднала възраст, така че унищожаването на само една причина в крайна сметка няма да даде кой знае какъв значим резултат. Основната движеща сила на повечето от тези заболявания и процеси е остаряването на организма.

Остаряването е естествен процес и универсално свойство на всички живи организми.  Новата невронна мрежа с дълбоко машинно обучение ще има за цел да разкрие базовите биологични и физиологични процеси, които се проявяват в човека с времето и са тясно свързани с различните патологии. Авторите на тази нова инициатива възнамеряват да помогнат в създаването на подобен изкуствен интелект.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини