Предсказуем генератор за случайни числа помогна за спечелването на милиони долари

3
1254

Това е интересен случай за използване на служебното положение за лично обогатяване. Служител от службата за информационна безопасност на Държавната лотария на САЩ няколко години поред печели милиони долари, без никой да заподозре нещо. Еди Раймъд Типтън (Eddie Raymond Tipton) леко променил софтуера на генератора за случайни числа на лотарията и това му дало възможност няколко пъти в годината да „познава“ печелившите числа.

 

Но властите заподозрели нещо, миналата година Типтън бил арестуван и едва сега стана известно, как е успял да забогатее по този начин. Типтън е бил директор по информационна безопасност на Multi-State Lottery Association и е имал достъп до помещението, където се намира генераторът на случайни числа.

Той променил софтуера на системата като добавил собствен код. Това става след като генераторът е проверен от външна независима компания. Добавеният код действа много хитро: три пъти в годината генераторът не показва случайни числа, а ги генерира по „алгоритъма на Типтън“. По този начин, три пъти в годината той можел да предскаже печелившите числа.

Както най-често става, алчността погубила бившия директор. Той използвал тази възможност цели шест пъти от 23-ти ноември 2005 година до 29-ти декември 2011 година. Специалистите изучили неговите комбинации и намерили закономерността в тях. Ако Типтън се бе възползвал само веднъж-два пъти от тази възможност, то закономерност няма как да се намери и едва ли някой би заподозрял нещо. Типтън включил в „схемата“ брат си и приятеля си, които започнали да печелят в Оклахома и Колорадо.

В САЩ е твърде строго с лотарията и тото-игрите и след като били разкрити подобните комбинации от числа за джакпота, разследващите органи бързо разкрили какво става.

В компютъра са били инжектирани външни DLL библиотеки, които създават предсказуема комбинация три пъти в годината, в един от двата точно определени дни от седмицата. Интересна идея, но сега Типтън ще трябва излежи дълга присъда.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Светльо
Светльо

А при нас, когато майката на Пеевски беше шеф на Тотализатора две поредни седмици се паднаха едни и същи числа на тотото. Математическо „чудо“ на хитростта и алчността! :wors: И разбира се никой от презкуратурата, пардон прокуратурата не му се стори странно. Познайте защо. :hush:

サムライオートバイ
サムライオートバイ

Това е гаси и кода. Няколко пъти в годината го е написал. Поне се е сетил да не пише рождения си ден

サムライオートバイ
サムライオートバイ

Аз само да питам какво стана с минималната заплата в беге цирка от 600 евро?